Altena als gidsland, planet proof

Altena als gidsland. Bas de Peuter heeft hartstikke gelijk. Ons landbouwsysteem is een gevangenis van BASF en verrot. Het is tijd voor de groene revolutie. Ook minister Carola Schouten is ongerust over de dode bodem. Ze laat een diepgaand onderzoek instellen #BODEMTOP.

Meeuwis Millenaar, de koning van het grasland. Foto Radio A-FM

Al die kunstmest, al die drijfmest, al die pesticiden. Geen vogel meer te zien. Dode bodem, dood voedsel, dode dieren & mensen. En toen kwam Meeuwis Millenaar bij Radio A-FM. Het bestuurslid van Friesland Campina, een coöperatie van 12.000 boeren, bracht Planet Proof Taartjes, Planet Proof Melk en Planet Proof Vifit mee. Het was smullen geblazen met Meeuwis, melkveehouder uit Dussen, de grote coördinator van het nieuwe agrarische Altena.

Hij heeft een lijntje met Carola en Helmi en Den Bosch en Brussel. Hij wordt omschakelcoach van megastal Brabant. Hij vertelde dat al 100 boeren in Altena meedoen met boeren-balans-natuur. Dat voedsel kost meer dan de kiloknallers uit de Oekraïne. Dat betekent geen drie keer per jaar op vakantie, geen tweede auto, geen jacuzzi (tenzij eigen zonnestroom), maar dokken voor eerlijk voedsel. Die kant moet Altena op. En elke melkveehouder, net als Meeuwis, een bloemige vogelakker van 5 hectare, gesponsord door de EU, met greppels, grutto’s en insectenhotels…

In de Volkskrant stond een prachtig verhaal over de eerste zogeheten herenboerderij in Boxtel, ondersteund door de provincie. Tweehonderd gezinnen formeerden een coöperatie, lapten twee mille om een boerderij met boer en 20 hectare te laten draaien. Een beetje terug naar vroeger. Met robot en drone, dat wel. Meeuwis ziet toekomst voor zo’n boerderij in ELK dorp van Altena. De onbespoten boer om de hoek, de toekomst. Altena als gidsland. Landgoed Kraaiveld wordt bio-inspiratiebron. Met bier en al dankzij de hopkoning uit Altena.

Laatste nieuws: Landbouwbedrijf Straver teelt Planet Proof 20 hectare rode kool voor Hak Conserven. Deze groene parel wil al in 2021 totaal Planet Proof telen.

Radio A-FM Uitzending gemist Altena Alternatief 29 april.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/op-de-herenboerderij-zijn-burgers-de-baas-als-ik-een-karbonaadje-eet-weet-ik-dat-varken-heeft-het-goed-gehad~b7864e35/      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.