Boerenprotest tegen de wolf

De jager en ik. We stonden tussen grote lisdodde, kattenstaart, driekantige bies, watergentiaan, moerasvergeetmijniet en aartsengelwortel. Wat hebben de wolf en veevoer met elkaar gemeen? Dat veel boeren woedend zijn. Volgens de Europese Natuurwetgeving behoort de wolf tot de beschermde diersoorten. En de Staat der Nederlanden bemoeit zich met de inhoud van het veevoer. De regeldruk woedt. Wie biologisch wil boeren moet een secretaresse in dienst nemen. Minister Carola Schouten als de gebeten hond.

De wolf in Heusden. Foto Hans van Helvoort

Zelfs in het rustieke Altena zijn boeren woest. Ik kwam een boer tegen van wildbeheereenheid De Biesbosch, kortweg WBB. Het gesprek kwam, dankzij mij natuurlijk, op de wolf die bij Heusden 50 schapen had doodgebeten en in Aalburg 4.

Wat doe je als je een wolf in de Biesbosch ziet?

Ehhhh… Ohhhh… Ahummmm… Ik schiet hem direct kapot. Onlangs hebben we 25 vossen in een griend bij Paulientje omgelegd, vossen zijn niet zo erg als de wolf.

Het is een beschermde diersoort volgens de EU, maar de provincie mag besluiten tot afschieten als het een plaag wordt…

Ik schiet hem direct kapot.

Stel dat een passant de schietpartij filmt dan ben je het haasje.

Ik kijk wel uit natuurlijk, maar ik schiet hem kapot. Het is de wereld op zijn kop dat boeren met subsidie heiningen moeten kopen, betaald door jou en mij.

De wolf bevordert de biodiversiteit volgens natuurfreaks.

Die zijn knetter! Ik schiet hem direct kapot.

Moraal van het verhaal: onze boeren hebben terecht af en toe lak aan de bureaucraten van Brussel, en Den Haag, en Den Bosch. Een dikke doei van de boeruhhh.  

4 gedachten over “Boerenprotest tegen de wolf

  1. En ze hebben nog gelijk ook! Niet dat ik de wet wil overtreden, maar is de wet wel effectief? Met welk doel is de wet gemaakt? Ik denk het soms te begrijpen, maar eigenlijk snap ik er niks van!

  2. Hoe doen onze (vele) oosterburen dat toch…? Zijn ze werkelijk zoveel slimmer dan wij, of zelfredzame, of…? Oh Piet, verlicht mijn geest want ik blijf het antwoord schuldig!

  3. Met je boerenverstand kun je toch wel bedenken dat van een wolf in Nederland niets dan ellende komt. Het Nederland waar voor waar iedere mm2 regeltjes zijn. Kan ook moeilijk anders met z’n zovelen op een postzegel land. Laten we de wolven naar het enge bos sturen, ergens naar het Siberië van doctorandus P of zo.

    • Diezelfde regeltjes gelden voor onze oosterburen ook, daarbij zijn er daar vele malen meer wolven dan die hand vol in nederland!
      De vraag blijft dus… hoe doen ze dat daar toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.