CU Altena wandelt in de duisternis

Nee, Altena is niet zo erg als het tv-programma Opstandelingen waarin vriendjespolitiek en handjeklap op het platteland aan de orde van de dag zijn. Toch blijft de hemeltergende move van de groene CU Altena me bezighouden.

Het college van Altena liet weten geen bedenkingen te hebben tegen een kruidenrijk zonnepark van 2,2 hectare met 6000 zonnepanelen en schapen in Nieuwendijk langs de A27 door projectontwikkelaar Powerfield. Prima actie zou je zeggen, geheel volgens de Regionale Energie Strategie. Altena heeft de goddelijke taak op zich genomen aan de slag te gaan met zonnepanelen op daken en (on)vruchtbare velden.

Powerfield legt overal in Nederland zonneparken aan en koopt of pacht in dit geval een lap grond van een tiental grondspeculanten. Jawel, grondspeculanten hebben daar grond gekocht in de verwachting dat er de halte Nieuwendijk zou komen van de spoorweg Breda-Utrecht. Boer Ewout van Elderen mag er boeren en hij vindt het natuurlijk vruchtbare landbouwgrond. Nou, als het RIVM metingen zou verrichten, dan slikt hij geen aardappel meer.

Het zonnepark komt achter een paar loodsen en het huis van CU-SGP-Statenlid Hermen Vreugdenhil. Het begint een beetje te stinken. Boer Van Elderen pookte Vreugdenhil op of omgekeerd. Vreugdenhil stookte zijn maatjes in Den Bosch op de aanleg van dergelijke zonneparken te stoppen. Wordt vervolgd. Naar aanleiding van mijn vorige blog liet hij weten dat het niet pluis is met Powerfield en verwees naar NRC Handelsblad en RTV Noord. Twee directeuren kregen een boete wegens dubieuze grondtransacties en dito obligaties. Maar het blijft stinken in de trant van: Niet in mijn achtertuin.

Het college van Altena heeft geen bedenkingen tegen Powerfield en zijn nieuwe directeur, de roemruchte Henk Bleker. Om met Progressief Altena-raadslid Christian Alderliesten te spreken: “Het gaat om een contract van 25 jaar. Streekbewoners mogen ook inschrijven. Als dit niet doorgaat, dan gaat er niks door.” Het CDA was bij monde van Arno Bouman aanvankelijk tegen, maar Alderliesten wist hem te overtuigen. En zo ging CU-raadslid Anne Duizer af als een gieter…

Kortom: voortschrijdend inzicht in Altena en geen vriendjespolitiek. 

https://decorrespondent.nl/11378/terugkeren-naar-het-normaal-van-voor-corona-is-waanzin-we-mogen-het-niet-laten-gebeuren/1309948684880-260049d5

10 gedachten over “CU Altena wandelt in de duisternis

 1. Ik hoop van ganser harte dat je in deze geen gelijk hebt Piet hetgeen jij schrijft over Hermen Vreugdenhil. Mocht het wel zo zijn dan raak ik hierdoor mijn laatste restje geloof in de christelijke politiek helemaal kwijt. De beste man die eens tegen mij zei dat christelijke politiek niet bestaat krijgt dan uiteindelijk toch gelijk. Ik hoop met jou op voortschrijdend inzicht in Altena en geen vriendjespolitiek. Je mag als schrijver-columnist je bron nooit prijsgeven Piet, maar jouw bronnen zijn betrouwbaar neem ik aan!

  • Gij kunt niet God dienen én de Mammon (afgod van het geld). Als er persoonlijke belangen en pegels in het spel zijn…

   • Ik kan niet anders dan het volledig met jou eens zijn Piet! De verleiding is groot en van nature aanwezig in de mens. Het begon al bij Adam en Eva in het paradijs!

 2. Wat een onzin Piet, en dat weet je. Van enig persoonlijk belang is hier op geen enkele manier sprake. Ik heb geen enkel probleem met zonneparken, wat mij betreft leggen ze zo snel mogelijk het braakliggend terrein en de daken hier achter ons huis helemaal vol. We hebben echter niet voor niets afgesproken dat we vruchtbare landbouwgrond willen sparen. Lijkt me een heel goed uitgangspunt vanuit rentmeesterschap.
  De hele raad van Werkendam was enkele jaren geleden niet voor niets unaniem tegen dit initiatief. Dat heeft met de ligging te maken maar zeker ook met deze ontwikkelaar. Daar hebben we helaas in heel Nederland al volop voorbeelden van hoe het misgaat bij Powerfield. . Misschien dit artikel er nog maar eens op nalezen. Laat heel scherp zien hoe dit soort ontwikkelaars te werk gaan. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/719479/Zonneparken-goud-voor-de-ontwikkelaars-nauwelijks-verdiensten-voor-inwoners

  Zou het niet heel mooi zijn als de Nieuwendijkse zon coöperatie de bedrijfsdaken hier vol legt en de opbrengst echt naar de Nieuwendijkse gemeenschap zou gaan? Dat zou nog eens een mooi initiatief zijn! Misschien inspiratie voor een nieuwe column ;-)

  • Reactie. Is grond langs de A27 vruchtbare grond? Ik heb het idee dat Powerfield olv Henk Bleker zijn leven betert, gezien het besluit van Altena en de opmerkingen van Alderliesten. Enne: onze coöperatie Altena Nieuwe Energie krijgt het dak van Justin Leemans niet eens vol… Hank gaat liever op vakantie. En het Rondeel te Woerkum waar de vestingmiljonairs liever een jacuzzi bestellen en zo de Amercentrale aan de gang houden. Dan maar Powerfield… Inderdaad, een nieuwe column over de 800 miljonairs in Altena. Dit rentmeesterschap is een loze kreet. Does wat liefs voor een energieneutraal Altena.

   • Jarenlang is er voor de grond marktconforme pacht betaald, dat doe je niet voor een onvruchtbare zandvlakte. Dan heb je het over vruchtbare landbouwgrond.

    Het is een bijzondere ontwikkeling dat we de hoop op duurzaamheid in Altena nu gevestigd hebben op Henkie Bleeker. Dan ga ik me pas echt zorgen maken 😳

    • Leuk gevonden, maar Henkie moet een tweede christelijke kans krijgen en met dit soort gemiereneuk komen we geen stap verder en wordt de aarde heter en heter…

 3. Ahaaaa. Navraag bij wethouder Roland van Vugt leert het volgende. Volgens het Klimaatakkoord hoort de helft van het zonnepark & opbrengst eigendom te worden van de omgeving: gemeente, coöperatie, gebiedsfonds. Daar streeft Altena ook naar. Zo’n park wordt met een smak SDE-subsidie gebouwd, oftewel deels bekostigd dankzij opslag op de energierekening van particulieren en bedrijven.

 4. Ik ken Hermen goed genoeg om niet te twijfelen aan zijn oprechte uitspraken en is meer dan dienend aanwezig op provinciaal, gemeentelijk en zelfs nationaal en Europees niveau. Je maakte me even bang Piet met je column, maar Hermen en Roland van die andere christelijke partij hebben echt het goede voor met Altena en jij moet ze scherp houden met je columns en dat lukt je aardig! Piet subsidies zijn er om gebruik van te maken, maar helaas zijn er de nodige partijen die er misbruik van maken. Ook wellicht iets voor je column om eens te onderzoeken en over te schrijven.

 5. Luister het hele debat nog eens na. Gaat over wijziging bestemming maar 3 partijen vonden dat het alleen een ruimtelijk procesdingetje was en er mocht niet over zonne-energie gesproken worden, noch over De Zonneladder, noch over andere voorwaarden die wel in de Regionale energie strategie staan.
  Reden van de haast was subsidieaanvraag voor initiatiefnemer, grond was niet waardevol…. Enz enz.

  dan worden we wel een beetje dwars als daar niet op gereageerd wordt. Dat het uitmond in debat tussen meest ambitieuze partijen qua duurzaamheid is eigenlijk jammer .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.