De oerkreten van ons wonderkind Marieke Lucas Rijneveld

Oh Nee! Een profeet ben ik niet. Zeker geen profeet met moordneigingen. Maar toen ik het debuut van Marieke Lucas Rijneveld had gelezen, voelde ik, voelde ik. Volgens sommigen gebeurt er geen ruk in Nieuwendijk, maar die zijn ziende blind. Nieuwendijk is net als Veen, Werkendam, Woerkum en Drongelen doordesemd van barmhartigheid, dagelijks ongemak, broeierig huiselijk geweld, het Woord van God, al dan niet fout verpakt, alcohol en drugs. #jeugd

Marieke Lucas Rijneveld 3.0 Foto Instagram

Marieke Lucas Rijneveld won met de Avond is Ongemak de International Booker Prize. Nog nooit vertoond! Een wonderkind van ons eiland haalde met oerkreten het hele leven onder het stof en de stront vandaan. En zodoende heeft Altena twee koninginnen: Marianne Vos en Marieke Lucas Rijneveld. Kort geleden verscheen Mijn Lieve Gunsteling. Fanfares alom, de Ouwendijkse muziek voorop. Altena-watcher Ad Los las, las en las. Een gruwelijk mooi boek over liefde en dood, schreef hij aangedaan. Ik geloof hem direct…

Stop alle kerkklokken! NRC Handelsblad 2 en 5 sterren, Trouw 5 sterren, Volkskrant 5 sterren. Ik las een recensie in de Belgische De Standaard: ‘Hartverscheurend mooie literatuur over koeien, liefde en alles daartussenin’. Onze bestsellerauteur. #Mustread. Ook een luisterboek.

Nog een paar boekentips van deze quarantainecoach. Kanker voor beginners, door de terminale cabaretier Jeroen van Merwijk (65). “Ja, je wordt door kanker absoluut liever. Omdat je veel meer zachtheid ervaart, ga je die ook teruggeven.”

Wie nog energie en liefde over heeft voor de naaste en de aarde… Het nieuwste boek van activist Jan Terlouw (89): “Mensen, het is lastig, maar het kan…”

https://www.trouw.nl/cultuur-media/de-nieuwe-roman-van-marieke-lucas-rijneveld-is-onontkoombaar-vuil-poetisch~bb002131/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.