Familiebedrijven: personeel eerst, daarna de winst #virusupdate

Wat de stilte met ons doet. Geen vliegtuigen, geen files op de A27, volop schone lucht, volop veldkrekels, volop vogelconcerten. Maar een hoop verborgen leed. Ik sprak een kunstenaar/ondernemer en die pakte even tegen me uit. “Eigen schuld, dikke bult. We hebben de aarde verkloot met dat graaien. Iedereen met kwalen zoals ik, is doodsbang. En het leed is nog lang niet geleden. De economie staat stil. Hele gezinnen zijn bang om werkloos te worden.” Alle goden in zijn atelier leken razend.

In dit verband sprak schrijver Jeroen Smit, bestsellers over Paul Polman van Unilever en het Drama Ahold, wijze woorden bij het tv-programma Buitenhof: “Niemand kan succesvol zijn in een wereld die faalt.” Het zou een uitspraak kunnen zijn van Martin Luther King of van Mandela..

Ik las in het AD een stuk over familiebedrijven en de crisis. Prof. Roberto Flören van Nyenrode betoogde dat onze familiebedrijven, de ruggengraat van Nederland, liever geen winst maken dan (vast) personeel ontslaan, desnoods teren ze in op hun reserve. Dat is andere koek dan Booking.com dat 14 miljard aan de aandeelhouders uitkeerde en nu aanklopt bij het noodpakket #zumkotzen. Ik wens de familiebedrijven van Altena sterkte en leiderschap en geluk in deze crisis, de grootste crisis na de Grote Depressie van de jaren 1930.   

Vega is booming, mede dankzij het bezoek van B en W aan Schouten Europe te Giessen.

Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn 11 inwoners van Altena door het virus overleden en liggen er 27 in het ziekenhuis. De Riethorst Stromenland heeft ook last van het virus. Drie bewoners zijn overleden en elf bewoners besmet, volgens de directie. De dood sluipt rond in verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. Over de 12.000 doden per jaar door de luchtvervuiling horen we nooit wat.  

Ik hoorde dat Hans Westerlaken van de Botterschuur binnen enkele dagen aan het virus is overleden. Hans was een markante Rijswijkse mens. Als ik het goed heb, was hij betrokken bij het CDA Woudrichem. Hans mocht 76 jaar worden. 

Volgens EenVandaag heeft een op de drie bedrijven werk genoeg en vreest 20 procent failliet te gaan. Zo heeft Thakoer Scheepsschilder- en Schoonmaakwerk Werkendam meer dan genoeg werk. Op de Heijplaat zijn ze bezig met het stralen en coaten van pontons. 

Werkloze Veense blommenboeren hebben werk gevonden bij Kasteel Meeuwen. Ze rijden gier van de Peel naar hier. En wel zes dagen per week.

Zo druk. Was het paaszaterdag op de Werkendamse Hoogstraat. De biblebelters zeggen te vertrouwen op God, maar als het mis gaat, willen ze wel naar de ic. Gourmetten doen de Werkendammers nog steeds het liefste met Pasen. Een van onze hoofdzonden is mateloos consumeren oftewel de hang naar eeuwig genot.  

Zo druk. Bruna Sleeuwijk heeft geen last van de crisis. Vaders en moeders schaffen kleurboeken, voorleesboeken en nog veel meer voor hun kinderen aan. Mijn dochter Ninke als schooljuf, hear hear.

Zo druk. De Dussense bloemenzaak Marangerie had het voor Pasen zo druk. Menigeen wilde een bosje voor pa en ma of opa en oma kopen. Een bedrijf bestelde 130 bossen voor het personeel.

Zo druk. Mijn biobakker Loes & Jan kan de vraag niet aan. Een mevrouw nam tien broden mee. De 80-jarige Loes tegen mij: Je hoeft niet te hamsteren, mijn jongen, ik blijf bakken tot ik neerval.

Zo druk. Oerlemans Packaging maakte plastic schorten voor het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Kwestie van een lijntje installeren. En het Genderense bedrijf heeft het al zo druk met de plastic verpakkingen voor de supermarkten.

PS Het boek Familiebedrijven, de Kracht van Altena nu crisisprijs 22 euro.

1 thought on “Familiebedrijven: personeel eerst, daarna de winst #virusupdate

  1. Heftige tijden Piet. Zolang je gezond bent en de ziekte nog niet bij een familielid, vriend of collega is. Zolang je werk (genoeg) hebt, blijft alleen de ongezelligheid en ongemak. Nieuwe uitdagingen op school met online lesgeven, YouTube instructiefilmpjes maken waar je ook na Corona nog heel wat gemak van kunt hebben. Geplaatst op een platform ook gemak voor collega docenten. Samen het onderwijs naar een hoger plan tillen. Da’s ook een kant van Corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.