Gemeenteraad boort Burgerinitiatief Altena de grond in

Burgerinitiatief Altena. Het klonk zo veelbelovend. Een initiatief van Hylke Vinkeles Melchers, Jeffrey Himpers, Dite van Vianen en Jan Hak. Om de lokale democratie te versterken. Want die schijnt vast te lopen. Meer invloed van de burger, dus. Want ja, veel raadsleden weten blijkbaar niet wat er in hun dorp leeft…

Robert van Dijk

Ik was in eerste instantie positief. Totdat ik het betoog van Yvonne Boekraad hoorde. “Nog meer bureaucratisch gedoe, laat de dorpsbewoner per project meedoen”, zei ze. Het dient gezegd dat het clubje hoogopgeleiden alles uit de kast haalde. Een bezoek aan de Tweede Kamer, een positieve brief van de blonde minister, nog meer overleggen om het democratisch gat te dichten. Hartstikke strijdlustig en sympathiek. De gemeenteraad was en bleef argwanend. Wij zijn de baas! Een laatste reddingspoging. Het Burgerinitiatief Altena wilde geen zeggenschap, maar een adviescollege worden met één vertegenwoordiger per dorp, plus tien van belangorganisaties, 31 zetels. Zoek maar eens 31 dorpswijzen voor een adviesclub. Ook dat voorstel blies de gemeenteraad weg. Robert van Dijk (VVD) noemde het meedogenloos een overbodig plan. Burgerinitiatief Altena sneuvelde op het slagveld van de democratie.

Wat dan? Versterking van de lokale demo moet geen lauwe pis zijn. Wethouder Wijnand van der Hoeven fluisterde. Hij wil de dorpsbewoners per project raadplegen. Een digitale consultatie, zoals hij het noemde. Een dorpsapp. Zonder papierwinkel. Geen fout experiment.

12 reacties op “Gemeenteraad boort Burgerinitiatief Altena de grond in

 1. Als de gemeenteraad het burgerinitiatief nu al wegstemt vraag ik mij oprecht af of de juiste mensen in die raad de stem van het volk wel respecteren. Als je op voorhand al zaken uit wil sluiten dan houd ik mijn hart vast voor de toekomst. Samen praten, samen doen, samen werken, samen geloven, samen drinken, samen sporten, samen kerken, samen smelten, samen lachen, samen huilen, enz. Wat stelt de samenleving dan nog voor als dat allemaal door de volksvertegenwoordigers op het pluche wordt samen geperst en tot een nee leidt? Kom op zeg, samen bereik je meer dan alleen. Treedt samen in overleg en trek samen ten strijde om er samen een mooi Altena van te maken.

  • Met het niet doorgaan van de “Experimentenwet”
   Gemeenten” verdween ook de juridische legitimering van de meervoudige democratie.

 2. Er is bij een groot deel van de politiek een dubbele angst om mee te werken aan experimenten op het gebied van burgerparticipatie: als het experiment slaagt lever je (een stukje) macht in en als het experiment mislukt ben je mede verantwoordelijk voor die mislukking. Bij Progressief Altena zit het delen van macht in de genen (Alleen ga je sneller, Samen kom je verder). Ook voor mislukkingen zijn wij niet bang want het is zoals de Tsjechische dichter Otto Weiss al zei:
  “Een experiment kan zo mislukken dat het tot belangrijke ontdekkingen leidt.”
  Daarom zijn wij vóór.

  • Mooi sproken, Kees. Ik vind het wel een hele kerstboom voor een experiment. De dorpsapp is de kracht van de eenvoud.

   • Misschien heb je gelijk Piet, maar de opzet was dat visiegroepen recht hadden op experimenten zonder dat de gemeenteraden zich er inhoudelijk mee zouden bemoeien. Nu het over de raden zelf gaat ligt dat blijkbaar anders. Burgerinitiatief heeft gelijk als ze zeggen dat de spelregels tijdens de wedstrijd zijn veranderd.

 3. Boekraad en vd Hoeven hebben gelijk; betrek burgers per project (als ze dat al willen) dat is zichtbaar en concreet. De analyse van het Burgerinitiatief is heel goed (lof), de oplossing heel slecht en lijkt nog het meest op georganiseerd wantrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.