Het virus en lesjes in nederigheid

Het woeden der gehele wereld. De eerste coronadode in Altena, tussen de rivieren, een man van 70 uit Nieuwendijk, hoorde ik. Volgens de laatste berichten is de doodsoorzaak nog onduidelijk. De Nieuwendijkse vrouw Lea, de eerste patiënt, knapt na vier weken aan de beademing in het Erasmus MC eindelijk op. Ze ligt nu in het Beatrixziekenhuis. Haar man mankeert niks. Als volwaardig lid van de risicogroep blijf ik thuis. Beetje tuinieren, beetje lezen, beetje fietsen, veel geluk. Onder de heg schuilt een roodborstje zonder corona. Alles is toeval (Prediker) maar dit geloof ik niet. Het Reformatorisch Dagblad gelooft dat God regeert. De moslims geloven dat Allah het virus & de dood wil… De Chinezen stoppen zulke gelovigen in een heropvoedingskamp.

Een noodpakket gebracht bij dochter Willemijn in Breda. Als dichter-tekstschrijver kan ze geen droog brood meer verdienen. En ze zat al tegen de armoedegrens. Ze houdt van het leven #vega #bio en spirituele ontwikkeling #loveyou. www.liefvoorjeleif.nl

Een free-lance journaliste met twee bijbanen vertelde bij Jinek dat haar huisbaas belde. Je hebt zeker geen inkomsten meer? Nou, dan hoef je voorlopig geen huur te betalen #tranen. De huisbaas van Willemijn heeft nog niet gebeld.

Ik vertrouw op God, zei een Werkendamse kennis. Ze lapt alle voorschriften aan haar laars. Dagblad Trouw meldt 27 maart dat het virus zich razendsnel verspreidt in een deel van de biblebelt… De imam van de Bethelkerk schrijft dat het coronavirus een straf van God is. Hij roept alle kinderen en senioren op hun gedrag te veranderen. Dat geloof ik wel weer, dat gedrag.

Hysterie in de grote stad. Bij de lokale Coöp geen spoortje van hamsteren. Ik hoef geen pleepapier, geen paracetamol, geen poepluiers. Wel bonen en bietjes van HAK. HAK draait op volle toeren met groente van onze wonderklei. Plan B voorziet in de productie van bietenpap, grootmoedersrecept.

Bericht in NRC Handelsblad van een van mijn favoriete schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer. Lombardije in paniek. Mijn hemel! Zo kan het gaan…

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/26/we-voelen-ons-niet-veilig-we-zijn-in-paniek-a3994948

Dokter Bart blijft kalm tussen de 17 miljoen virologen. Hij adviseert de diarree van de Telegraaf niet te lezen, noch Twitter, noch Facebook, maar thuisarts.nl Bij elk hoestje van mijn vrouw kijk ik op thuisarts.nl

De helft van Nederland werkt thuis. Op de A27 kun je fietsen. Het virus heeft ook het (sluip)verkeer verwoest. Dat zouden we met 17 miljoen verkeersdeskundigen niet hebben geregeld.  

Altena telde in 2018 800 miljonairs met gemiddeld 2,5 miljoen vermogen #CBS. Als u uw bedrijf niet overeind moet houden, een klein gebaar graag, voor de zzp’er om de hoek bijvoorbeeld. Wees niet gierig! Wees barmhartig! De gemeente verwacht een lawine aan steunaanvragen.

Minister Carola Schouten adviseert dringend lokaal/regionaal te kopen. De globalisering met de boeven van de vrije markt, de multinationals, gaat ten onder. En dat door een virus. Verwoest het virus ook de kloof tussen rijk en arm? Econoom Barbara Baarsma pleit bij Jinek hartstochtelijk voor de korte ketens, terug naar de basis, de kringloopeconomie #altena.

Stikjammer dat ze de huishoudschool om zeep hebben geholpen. Hadden we nu een wereldberoemde biobased mondkapjesfabriek in Altena gehad. De nieuwlichters zijn er met een zak geld van tussen gegaan.

Socioloog Ruud Koopmans (betrouwbare man) meldt dat de wintergriep van 2017-2018 liefst 9000 nederlandse levens eiste. Nooit iets over gehoord en gezien.

Columnist Bas Heijne van NRC Handelsblad gelooft niet dat door het virus een wereldomvattende broederschap zal ontstaan. Ik heb het ernstige vermoeden dat de nakende klimaatcrisis en de vervuiling de ware vijanden zijn #make-love-not-war.

Wat je van plagen kunt leren, dat er meer in de mens te bewonderen dan te verachten valt. De Pest, Albert Camus, 1947.

1 thought on “Het virus en lesjes in nederigheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.