Hoe Altena van onhandelbare boer een Tuin der Lusten wordt…

Fascinerend was het bij CHIEF. Niemand keek als een halve gare op zijn mobiel. De foodtransitie begint in Altena. Altena als Tuin der Lusten, volgens Jeroen Bosch. Altena als het agrarisch Nemo van Nederland. Van voedselgekkies tot flexitariërs, nee foodgoeroes. Bijna alle boeren slaan de hand niet aan zichzelf, maar aan de ploeg. En dan te bedenken dat Den Bosch ons eiland nog niet zo lang geleden links liet liggen. Niks te beginnen met die boeren…

Willem Groenenberg spreekt. Foto’s Piet Hartman

Fascinerend was het. Henk Schouten van Schouten Europe en boer Willem Groenenberg (van de Hoge Polder) hebben geen proefboerderij bedacht, maar een proefboerderij nieuwe stijl, een living lab. Dat willen ze in Den Bosch, TU Eindhoven en Wageningen University horen. Inspiring agrofood biobased… Inspiring Henk maakt booming vleesvervangers en inspiring Willem kocht Landgoed Kraaiveld van 40 hectare uit een failliete boedel.

De maquette van ontwerper Emiel Versluis.

Onze Henk was in Nieuwspoort waar nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra opriep tot een voedselrevolutie en een pilot. Betekent een vleesberg welvaart? No, no, no. De vleesindustrie ruïneert de aarde. Terug naar de jaren 60, zoiets… Anders hebben we drie planeten nodig. Altena, mooi landje, dacht Henk en kwam in contact met Willem. Henk & Willem, Hollandse pot. Hoe verander je het eetgedrag van mensen? Door te laten zien, te ruiken en te proeven. Fascinerend was het bij CHIEF.

Ik zat naast trotse boeren. Een stoet van imposante deskundigen kwam aan het woord. Ik zat naast Timo Hoogeboom van Hak Conserven. Zelfde missie. Revival van de bonen. Ik stond naast inspiring John Kwetters. Ik sprak profeet Jan Hak die een dansje maakte. Ik stelde een vraag aan Arend Koekkoek van de Campus Almkerk Pixelfarming, beetje concurrent. Ze gaan samenwerken.

Het plan CHIEF kost 3,5 miljoen euro inclusief proefvelden, nieuwe teelttechnieken, nieuwe gewassen, nieuwe metingen, onderwijs, topkoks, restaurant, tiny houses, beleving. Kikkererwten, zeewier, waterlinzen. Zonder kunstmest en pesticiden. Ik slikte een zeewierburger zonder chemische troep. Super! Deze zomer moet aan de hand van een businesscase duidelijk worden of het plan kans van slagen heeft. Fascinerende bijeenkomst.  

Inspiring Henk & Fientje.

Gehoord.

In 2018 aten we 11 miljoen kilo vlees minder en 1,7 miljoen kilo meer vleesvervangers. We zijn gewoontedieren, maar onder druk wordt iedereen vloeibaar. Een trend. 

Volgens profeet Jan Hak eten we 30 procent te veel en gooien 50 procent voedsel weg. Hij was de bedenker van de witte bonen in tomatensaus. #FamilieHakConserven

Volgens technowonderkind Arend Koekkoek teert 60 procent van de boeren in op zijn vermogen en doet 30 procent het goed. Hij werkt met John Deere aan een vederlichte landbouwrobot.

Volgens local hero Ronald van den Ende van de Kraaiveld Bierbrouwerij en Gansch de Gans wil iedereen een hophof achter zijn huis, net als in de middeleeuwen.

Volgens Henk Schouten: Niet te fanatiek, we verbieden geen vlees, beetje balans, 50-50 zou mooi zijn, en vooral streekproducten.

CHIEF betekent Centrum Hulp bij Innovatie Educatie en Fascinatie Plantaardige Eiwitten. CHIEF is een uitvloeisel van het manifest de Kracht van Altena.

2 thoughts on “Hoe Altena van onhandelbare boer een Tuin der Lusten wordt…

  1. Top dat je de koe zo bij de horens pakt in je collum over CHIEF.
    Misschien een keer met de gebroeders op Radio AFM babbelen over de plannen?
    Neem ik een Altena Biertje mee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.