Kinderen voeden hun ouders op

Ik las in AD Zaterdag een waardeloos interview met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. De verslaggevers waren op zoek naar roddels en niet naar haar missie. Enige opmerkelijke uitspraak was dat ze haar ouders inspireerde om vegetariër te worden.

Samen met Willemijn op Ibiza. Foto Piet Hartman

Mijn dochter Willemijn woont in Breda. Na alle vleesschandalen besloot ze vegetariër te worden. Dat bewustwordingsproces gaat door. Anderhalve kilo kip voor een euro kan niet. Na het lezen van de vleesetiketten bij AH besloot ze veganist (en meer) te worden. Fruit en groenten, smoothies zijn haar dagelijkse kost. Kikkererwten, linzen, zeewier. Dat moet als muziek in de oren klinken van Schouten Europe en Hak Conserven. Senioren leven nogal op de automatische piloot. Ik heb het besef meegenomen dat de sobere jaren vijftig, alleen zondags vlees, me verrijkt hebben. Willemijn inspireerde ons, na malse kritiek aan de eettafel, het roer beetje bij beetje om te gooien. Het raakt me… Een beetje terug naar de jaren vijftig. Het geluk zit bij nader inzien, waar ook ter wereld, van binnen. Willemijn verzorgt inspiratiegesprekken en beschrijft haar zenbelevenissen op de blog Lief voor je Leif.

Dezelfde zaterdag las ik in Trouw een stuk van politiek filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit. Hij schreef het boek Hebzucht, inhaligheid door de eeuwen heen. De roep om te matigen klinkt al duizend jaar, maar we blijven graaien en vervuilen, want dat kost niks. Als de komende tijd iets gaat kantelen, dan zal dat eerder zijn, omdat Moeder Aarde wraak neemt, concludeerde hij. Dat klinkt dreigend. Aan Youth for Climate zal het niet liggen. #consuminderen #fuckyou #oudjes

https://www.liefvoorjeleif.nl/   

1 gedachte op “Kinderen voeden hun ouders op

  1. Zit heel wat in.
    Ben ook van mening dat de boterhammen met suiker (het enige broodbeleg dat in huis was) me verrijkt hebben. Snoep en tussendoortjes bestonden niet en de kraan was geduldig. Plastic zat alleen in de bakelieten stopcontacten. Binnenkort onze roeitocht van Altena naar Altena waarbij we leven op gesponsorde plantaardige worstjes van Good Bite uit Giessen. ’s Avonds rapen we plastic tegen de plastic soup en overdag verplaatsen we ons roeiend op spierkracht in een door leerlingen zelf getimmerde roeiboot (St.Ayles Skiff). Nadat we zo als Altenezen de Rijn zijn afgezakt laden we bij Fort Altena een stel oude stenen aan boord om die op het gemeentehuis af te leveren als sluitsteen van ons gerecyclede eiland Altena. Met het geld dat bij elkaar proberen te harken willen we dat kinderen in ontwikkelingslanden ook naar school kunnen om een druppeltje bij te dragen aan een eerlijke verdeling van welvaart in de Wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.