Leve de keukentafel!

Op 21 november gaan we (Werkendam, Woudrichem, Aalburg) naar de stembus. Dat wordt een historische dag. Ik kwam een geheim plan tegen. Het wordt een dag met wandelmarsen (naar de stembus), marcherende muziekkorpsen, klokgelui (alle kerken doen mee) en koeiengeloei. Iedere inwoner krijgt een zak borrelnoten en paar klompen cadeau. Boerengemeente Altena moet op weg naar natuurgerichte landbouw.

De keukentafel van Otto van Breugel.

Sommigen vragen zich terecht af of Altena (21 dorpen) niet een soort Europese Unie wordt. Het noordelijke deel werkt zich in het zweet en het zuidelijke deel verbrast het om vervolgens zijn hand op te houden. Ik kan de sceptici geruststellen. Altena bulkt van de calvinistische gedachte: hard werken en dienstbaar zijn. Volk en bestuurders zijn nog steeds geestdriftig. De weidevogels doen ook mee. De Altena Dream schiet wortel.

Zo wil de geneeskrachtige poldergoeroe Shah Sheikkariem wekelijks met de ambtenarij in elk dorp een spreekuur houden. Een geruststellende gedachte. Het CDA Altena wil op de fiets van dorp naar dorp met een keukentafelgesprek in de finale. Een heuglijke gedachte. Ik kreeg de uitnodiging om mee te doen aan een keukentafelgesprek onder leiding van Otto van Breugel, de Nieuwendijkse ombudsman. Ik heb wat met de ouderwetse keukentafel. Daar werd gegeten, gelachen, gehuild en gezwegen… Het viel me op dat de genodigden zich direct thuis voelden aan de keukentafel. De lokale zorgen kwamen met een lach en een traan voorbij. Zorgen die elk dorp wel heeft. De hardrijders, doen de bewoners zelf, behalve het sluipverkeer van de A27. De hondenstront, doen de bewoners zelf. De winkels, oproep koop lokaal. Nieuwendijk is bijna af, constateerde ik en de keukentafel juichte. Nog een plukroute, vooruit, heerlijk.

De enige grote wens betrof het bouwen van betaalbare huizen voor starters en senioren. Het CDA Altena wil een deltaplan lanceren. Tempo, nondeju. Een goed gesprek helpt beter dan antidepressivum. Leve de keukentafel!

Column stond 26 mei in AD Rivierenland.  

Één reactie op “Leve de keukentafel!

  1. Het aftellen is begonnen. Het is nu juni, het wordt juli, augustus, september, oktober en dan uiteindelijk november,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 nog maar 3 dagen, 19,20, nog één nachtje slapen, lukt niet, spanning stijgt en dan is het 21 november 2018. De dag dat ALTENA dreunt op haar grondvesten, stevige wandelmarsen, muziekkorpsen de één nog luider aanwezig dan de ander, onophoudelijk klokgelui, bim-bam, stem-nou, bim-bam, stem-nou, bim-bam. bulderend koeiengeloei, knorrende varkens, hinnikende paarden, kakelende kippen, springende kikkers, dartelende honden, snoezende poezen, op hol geslagen schapen, kippen van de leg, geiten geven spontaan melk, het wordt spannend, uiteindelijk zijn de stemmen geteld en is het CDA de grote overwinnaar, mede door het gesprek aan de keukentafel bij Otto van Breugel, hij is meer dan overwinnaar heel Nieuwendijk heeft wederom op hem gestemd en hij zou de nieuwe burgemeester van ALTENA kunnen worden, maar laat de eer aan Matthijs van Oosten, de coming-man vanuit de gemeente Werkendam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.