Marianne Vos

Marianne Vos is terug en hoe! Vier ritzeges in de Giro Rosa. De prachtige jump in La Course. De koningin van Altena in volle glorie bij de Avondetappe. En die oorbellen! Ik stond in vuur en vlam. Nog niet zolang geleden vroeg ik aan vader Henk Vos of ze na haar burn-out aan de top zou terugkeren. Vader Vos twijfelde niet. Hij leidde me rond in een schuurke achter het huis in Meeuwen waar al haar prijzen lagen opgetast. Goedwillende geesten wilden in de kelder van de basisschool te Broek een museum inrichten. Een hommage om te huilen. En geen hond zou dat vinden…

Een stroom van streekcadeaus voor Marianne Vos, ook van Laura Leijser. Foto Piet Hartman

Volgens het CBS telt Altena 500 huishoudens met een vermogen van gemiddeld 3 miljoen euro, exclusief vastgoed. Huh? Ik pleit wederom voor een Marianne Vos Cycling Center met streekproducten als krachtvoer. Er staan nogal wat boerderijen te koop. Fluitje van een cent zou je zeggen, dat wielercentrum.

Maar ik heb miljonairs in mijn netwerk die nog te gierig zijn om een rondje te geven. Whizzkid Piet van Vugt vertelde me in een onbewaakt ogenblik dat vijf ondernemers een wijnkelder van een miljoen hebben en jaarlijks 17 procent rendement opstrijken. Huh? Het geld klotst uit de kelders tegen de dijken. Ik ken ook miljonairs die regelmatig de portemonnee trekken voor initiatieven in hun omgeving.

U beseft intussen waar ik heen wil. Dat Marianne Vos Cycling Center, ergens in Altena. Onze Marianne stimuleert het fietsen waar ook ter wereld. Om de haverklap flitst een vrouwenpeloton (al dan niet graatmager) voorbij. Onze Marianne is onze duurzame motor. Onze Marianne is een vogel. Onze Marianne is een vlinder. Onze Marianne is vooral basic. Nynke de Jong schreef er een treffende column over in het AD van 22 juli.

Ik weet dat de familie Vos niet houdt van grote woorden en ander grachtengordelgeblaat. Toch maar gewoon doen dat Marianne Vos Cycling Center. Geluk moet je altijd delen! Wie trekt de sprint aan?

3 thoughts on “Marianne Vos

  1. 100% mee eens.
    Er moet toch ergens een mooie ruimte te vinden zijn. En dan meteen een mooie Marianne Vos fietsroute erlangs. De voormalige raadzaal bij de biep in Woudrichem zou prima geschikt zijn. Bij het Kevermuseum in Wijk, of in d’Alburcht, die gaat toch rigoureus op de schop binnen kort. Of misschien in de bedevaartplaats / natuurtuin tussen Dussen en Almkerk, de naam ben ik even kwijt. Daar een leerlingbouwplaats met de materialen gesponsord door de (bouw) bedrijven. Een beetje flink opzetten idd met streekproducten en zo. Dat moet toch te doen zijn. Op het Willem hebben we het volgende WK-tafeltje voor Marianne al afgestoft. Een pas op, ook de Olympische Spelen komen er weer aan net als ons wielerwonder van Altena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.