Mijn waterverbruik is om te huilen

Hollen door de wereld was er even niet bij. Tijdens de coronacrisis alle tijd om de jaaropgave van Brabant Water te bekijken. Ik verbruik 207 kuub per jaar. Nou moe, dat valt mee, dacht ik eerst. En drinkwater kost me geen drol, zo’n 23 euro per maand. Bij nader inzien schrok ik me te pletter. Wat betekent 207 kuub? Dat is 207.000 liter! per jaar naar de riolering. Oftewel 550 liter per dag! Kostbaar, kostbaar water! Shame on You! Boeren met waterkanon en waterbeheerders bidden om regen. Beken en sloten vallen droog. Het water moet op rantsoen, briest de radio.

Een alarmerende reportage in het AD over de Rijn, onze levensader. De god given Zwitserse Paradiesgletsjer die de rivier met smeltwater voedt, slinkt en niet zo’n klein beetje ook. De binnenvaart vraagt miljarden om de rivier uit te diepen…

Als de sodemieter een stopwatch bij de douche gemonteerd. Net als op de camping! Vijf minuten, geen tien minuten! Protest, protest van mijn lieverdjes.

Vijf liter per spoelbeurt door de wc? Per dag max 2 keer naar de wc! Per dag 1 x de wasmachine. De vaatwasmachine weg! Jaccuzi weg! Plastic zwembad? No way!   

Laten we regentonnen kopen voor de tuinsproei, riep de jeugd toch ongerust geworden… #bewustwording

Het virus stelt ons mateloze consumeren, onze consumptieverslaving, aan de kaak, schreef wijsgeer Damiaan Denys in NRC Handelsblad. Hij pleitte voor een terugkeer naar de levensstijl van de jaren 50. Ehhhh, we willen leuk! leven.

Hitterecord, hitterecord, meldde Piet Paulusma. Niet het virus is het probleem, maar mijn/ons bourgondische gedrag. Ik heb besloten klimaatwarrior te worden. Opdat niet de jeugd de sjaak wordt. Val aan, volg mij.

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/drup-drup-zegt-de-smeltende-presenagletsjer-dat-magnifieke-blok-ijs-in-de-italiaanse-alpen

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vitens-waarschuwt-waterdruk-kan-wegvallen-topman-hannema-we-moeten-regenwater-langer-vasthouden~b689977f/

1 gedachte op “Mijn waterverbruik is om te huilen

  1. Gezien mijn christelijke opvoeding en overtuiging moest ik wellicht gelijk denken aan het water des levens hetgeen staat in Openbaring 22: “En Hij toonde mij een zuivere rivier van het water des levens, klaar als kristal voortkomende uit den troon Gods.”
    Water behoort tot onze eerste levensbehoeften. Wanneer we geen water drinken gaan we dood. In landen met veel warmte overdag heb je nog meer dorst. Daarom is het daar nóg meer nodig dat je vaak drinkt. Dat moet natuurlijk ook zuiver water zijn en niet modderig waardoor je allerlei ziekten kan krijgen.
    Ik vind het mooi om op diverse plaatsen in de Bijbel te lezen over het “water des levens” waarmee het geestelijke leven wordt aangeduid. “Wie gedronken zal hebben van het water dat Ik hem geven zal, die zal in eeuwigheid geen dorst meer hebben, maar het water dat Ik hem geven zal, zal in hem worden een fontein (of bron) van water dat opspringt (of opwelt) tot in het eeuwige leven.”
    Misschien in jouw ogen of van anderen wat overdreven en zweverig, maar heel veel mensen in de biblebelt hebben hier een zeker houvast aan en vinden er troost en steun in en putten er moed uit.
    Voor de rest sta ik volkomen achter hetgeen je schrijft. Ons bourgondisch gedrag moet gekeerd worden, ik volg jou en val aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.