Na het gekkenwerk veert de Werkendamse haven op

DG Rivierenland. 1e paal Beatrixhaven. Drie havenbaronnen v.l.n.r.: Rolf Maliepaard -alg. directeur De Waal-, Ton de Waal en drs. Ad van Bergum van VEKA. Foto: Hans Roest

Samenwerking: Chris Kornet, Ton de Waal en Ad van Berchum (Veka) bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe kade in de Beatrixhaven. Foto Hans Roest

Zomaar een bericht uit de Werkendamse haven. Ik kwam Ton Cornet tegen, van Cornet Shipping, leider van shantykoor De Biesbosch en andere evenementen, verre familie van Chris Kornet, roerganger van de innovatieve Concordia Group. Ton heeft een holding met onder meer drie beunschepen (zand) en handel in schepen, kantoor aan huis.

“Natuurlijk hebben Werkendamse bedrijven goud verdiend. Schippers konden vijf miljoen bij de Rabo lenen, inclusief huis aan de wal, Mercedes op het dek. Gekkenwerk! 60 procent financiering en 40 procent eigen geld is fatsoenlijk. Ik heb met mijn vrouw dag en nacht gevaren. Dat was de basis van ons bedrijf. De Rabo koopt nu schepen van 5 miljoen op tegen 1,8 miljoen. Ik heb niet met die gekte meegedaan. Mijn drie beunschepen hebben het druk. Laat een vierde schip bouwen, zeggen ze. Ik doe het niet! Genoeg is genoeg… Handel in schepen van een paar ton. Verkoop ze desnoods in Oost-Europa. Krijg geen scheur in mijn broek van de handel. Liever een snel dubbeltje dan een langzaam kwartje. Natuurlijk heb ik last gehad van faillissementen. Weg geld!”

Sinds begin dit jaar trekt de markt aan. Hoogendoorn MBI heeft veel werk. “De prijzen zijn slecht, maar we redden het wel’’, aldus Dick Hoogendoorn. Rolf Maliepaard, algemeen directeur van De Waal Machinefabriek en Scheepstechniek en voorzitter van Werkendam Maritime Industries, constateert dat eveneens. “Meer reparatie en afbouw van casco’s. De Concordia Group pioniert in Paraguay met een dochterbedrijf. Ze gaan het grootste containerbinnenvaartschip ter wereld bouwen, samen met Holland Shipyards en Instalho. De Waal leverde de schroefassen. De Veka Group heeft veel werk, maar ik kan niet in de boekhouding kijken. Ik ben blij als alle bedrijven overeind blijven. Mekaar gunnen van werk dat prijs ik.”

De werkloosheid bedraagt in Werkendam 5%, in Woudrichem 5,2% en in Aalburg 4,4%. Dat is zo’n 2% onder het landelijk niveau. Het aantal banen steeg in Werkendam dit jaar met 178 tot 9175.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.