Opbeurend bericht uit Werkendam; dieselelektrisch containerschip

De Bon Jovi. Foto Phil Nijhuis/Trouw

Wie niet overtuigd is van global warming, is blind. Dat zei de blinde zanger Stevie Wonder. We schrikken van geritsel in de struiken, maar de sluipmoordenaar global warming zien we niet. Hebben ouderen het recht hun kop in het zand te steken? Onze way of life is ziekmakend voor alles wat groeit en bloeit. Vergroenen is een must! De landbouw moet vergroenen. Volgens een onderzoek van Natuur en Milieu moet het aantal koeien en varkens met 40 procent omlaag. Dat scheelt een hoop stront en dode weilanden. Maar het gaat over boerengezinnen, hè. De bouw moet vergroenen. Gasloos bouwen is de toekomst. Kost 20 mille per huis, so what? De energierekening kost nul. Waarom kondigt de nieuwe gemeente Altena geen gasloos en zongericht bouwen voor nieuwe wijken aan? Voorbeelden genoeg in Nederland. Jaja, speerpunt, de brede scholen in Werkendam en Sleeuwijk krijgen 660 resp. 380 zonnepanelen.

De scheepsbouw moet vergroenen. Een opbeurend bericht uit de Werkendamse haven. De Concordia Group heeft een containerschip laten bouwen dat dieselelektrisch vaart. Een grote stap voorwaarts, volgens Weekblad Schuttevaer en Dagblad Trouw. De Bon Jovi vervoert 600 miljoen flesjes bier per jaar voor Heineken tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam. De bierbrouwer wil naar een CO2-uitstoot van nul. Het volgende groene schip met groene flesjes zou best eens op een waterstofcel kunnen varen.

5 gedachten over “Opbeurend bericht uit Werkendam; dieselelektrisch containerschip

 1. Hallo Piet en Govert. Van een beetje journalist mag ik heden ten dage toch wel wat actuele research verwachten. Mijn tip, lees bijvoorbeeld het boekje “klimaatverandering op een waterplaneet ” van Arthur Rorsch. Op z’n minst de moeite waard en wellicht levert het bij jullie ook enige nuance op. Groet Peter

 2. Beste Peter,

  Je leeft in een Dussense bubbel en leest de verkeerde boeken. Je gooit al het plastic toch niet in je eigen vijver?

  Wij allen, behalve de indianen, vervuilen de aarde & de lucht ernstig en vergroening kan geen kwaad.

  Energieke Groet PH

 3. Hallo Piet,

  Ik vind het wel typerend dat je zo reageert.
  Mijn stellige overtuiging is dat “global warming ” wel enige nuance kan gebruiken. Je ontwijkt de inhoud van mijn nuance en roept wat feiten.
  Je feiten over vervuiling en vergroening deel ik maar dat was niet het onderwerp van mijn reactie. Jammer.
  Ben nu wel reuzebenieuwd hoe groot jouw bubbel is.

  Dag Piet

  De hartelijke groeten uit Dussen

  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.