Erekruis voor onze columnisten Ad Mol, Ton Kuppens en Hanviskie

Tot mijn leedwezen deel ik u mede dat de columnisten Ad Mol, Ton Kuppens en Hanviskie niet meer zijn. Jarenlang gaven zij op papier kleur aan onze streek. Of ze prikten met een riek in een mesthoop, of ze staken streekgenoten een veer in hun reet, of ze schreven de halve waarheid.

Ad Mol en Piet Hartman lullen Maij-Weggen zonder resultaat onder tafel.

Ad Mol zorgde als columnist van het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena wekelijks voor rode oortjes. Hij riep boerinnen op te stoppen met baren en cursussen te volgen. Mannen moesten gaan stoeien met de vagina. Maakte niet uit welke. Met zijn maatje Paul Peet drukte hij ochtendgymnastiek en kleien door. Opwaaiende rode en zwarte rokken. Hij schreef vurig tegen de Aalburgse vriendjespolitiek en voor de nieuwe gemeente Altena. We knuffelden samen de schaapachtig lachende Maij-Weggen. Peppi & Kokki in Den Bosch, zo voelde dat. De doorbraak kwam uit een andere hoek, van Ideaalburg. Onruststoker, preker en dichter Ad Mol overleed in 2013. Hij mocht van het Opperwezen de Altena-vlag niet hijsen.

Ton Kuppens was namens Altena Nieuws een plaag voor de politiek. Zodra de Kuifje van de polder binnenstormde, sidderde iedereen. Of dat het niveau verhoogde, eigenlijk niet. Mensen zijn gewoontedieren. Ton Kuppens pleitte eerst stevig voor de fusie van Werkendam, Aalburg en Woudrichem. Als donderslag bij heldere hemel schreef hij het tegendeel. Waarschijnlijk omgekocht door een miljonair of vastgoedtycoon Kees Biesheuvel. Ton Kuppens ging door de achterdeur terug naar Oosterhout. Hij schrijft nu zenuwslopend over dat verschrikkelijke plein bij de kerk, vermoed ik. Of hij is gestopt met schrijven en vecht nog tegen Greenpeace & windmolens.

Hanviskie pepte het Nieuwsblad Land van Altena op. Ze schonk uitgebreid aandacht aan erfgoed, kunst en literatuur. Ze was in staat hoogstpersoonlijk de kerk van Uitwijk te stutten. Dat deed me deugd. Overal wandelde Hanviskie (met of zonder zonnebril) sneaky binnen. Nevenfuncties zat. Ze stutte ook heel wat clubjes. Erevoorzitter gemengde zangvereniging Looft den Heer. Voorzitter Huurdersbelangenvereniging Land van Heusden en Altena. Voorzitter Stichting Erfgoed Altena. Secretaris Stichting Bibliotheek Altena Werkendam. Secretaris CDA Werkendam. Voorzitter Liniepadfestival Werkendam. Lid Raad van Commissarissen Woonstichting Land van Altena Nieuwendijk. Correspondent Brabants Dagblad en Weekblad Schuttevaer. Penningmeester van de vereniging Vrienden van het Biesboschmuseum. Hanviskie is de nieuwe Toontje Sprenger van Altena. De beste beunqueen tussen de dijken. Ze kijkt namens het waterschap elke dag naar de waterstand. De Persgroep zette haar aan de dijk. Domme Belgen.

Blijft over… die last is heel zwaar… mijn column elke zaterdag in AD Rivierenland. Maar niemand leest meer krant. Iedereen kijkt op zijn mobiel. Waakhond of schoothond, thats the question.

 

4 reacties op “Erekruis voor onze columnisten Ad Mol, Ton Kuppens en Hanviskie

  1. Hanviskie mijn vrouw van de boerenbruiloft van de Hokers. Toen leefden we nog met de illusie dat het hier nog wel leuk kon worden. Was vechten tegen de bierkaai. Jammer.
    Ik mis Ad nog steeds. En Kuppens als kiespijn. Voelde als narcist die zijn eigen werkelijk brouwt. Hij hoort vanalles en verdiept zich nergens in. Verbaal handig maar inlevingsvermogen ver te zoeken.

    • Moedig voorwaarts, Natuurkijker, held van het Prinsentuin. Blijf bij ons wonen. We hebben je dringend nodig om Altena te cleanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *