Roeien is een zegen voor de aarde #AltenaRegatta

Lang, lang geleden leerde ik roeien op de Maas. Het Loevesteinse Veer was mijn veilige basis. Dat roeien kalmeerde altijd. Ge kunt niet twee keer in dezelfde rivier roeien, merkte ik. Laat staan de zalm redden. Mijn opa roeide van Heusden naar Woerkum, mijn oeropa. Toen de buitenboordmotor kwam, namen herrie en gemakzucht toe.

Enige tijd geleden raakte ik op wonderbaarlijke wijze betrokken bij de Stichting Altena Regatta. De grote roerganger boven moet me gestuurd hebben, dacht ik. We roeiden op een frisse zaterdagmorgen naar het Oudendijkse Gat. Dat Gat had ik nog nooit zo bekeken. Stuurman Krijn declameerde een gedicht… Ik voelde me in balans met de roeiboot, de roeispanen en het water… De cirkel van het leven was rond… Het Gat vulde zich met zuivere tranen.  

Ik dacht dat het roeien een stille dood was gestorven, niet dus. Ik hoorde een bijzonder verhaal over dokter Anneke van Walree. Sombere stadgenoten stopt ze niet vol met snuiven en slikken, met anti-depressiva, maar die krijgen het advies te gaan roeien… Roeiuh? Roeiuh? Ik bin nie gek! Watersportvereniging Woudrichem groeit en bloeit. Een leven met waterdruppels, zonder prikkels, het ware leven. Zo eenvoudig en goed kan het leven zijn. Ik draag Anneke op handen, ook al omdat ze me elke maand op tropische ziekten onderzoekt.

Na een bruisende start, met veel lawaai en onbegrepen blikken, stopte de Stichting Altena Regatta op 12 februari bij Pizzeria Sleeuwijk. De echte Altena Regatta met skiffs komt eraan. Met dank aan Woudrichem en Kees van Vugt, Henk van Noorloos en het Willem van Oranje College, Giessen-Rijswijk en Sleeuwijk. Wordt vervolgd.

Het dreamteam van de Stichting Altena Regatta.

Cees Groeneveld: hij importeerde de skiff uit Schotland, waar ze langs de kust een roei-event bedachten om de dorpen te verbinden, hij gaat op 13 juni trouwen met een Schotse godin.

Martin Geenen: hij heeft een energieneutraal huis in Sleeuwijk en is lid van het literair café.

Joke Veldheer: zij voedt ouders en kinderen op, drukker dan ooit, nee is nee.  

Yvonne Boekraad: zij zingt Bach en organiseert natuurwandelingen in de vesting.

Piet Hartman: roeiwonder zonder snuiven en slikken. Less is more.

2 thoughts on “Roeien is een zegen voor de aarde #AltenaRegatta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.