Roland van Vugt koning van het duizendjarig vrederijk Altena

Een historische dag, 21 november 2018. Na 1000 jaar strijd sloten de 21 stammen van Altena vrede. Op naar het duizendjarig vrederijk. Even was Theo Meijboom koning van Altena. Hij deelde kushandjes uit aan de Oranjegezinden van de SGP. Hij glimlachte minzaam naar de zendelingen van het CDA en andere strijders. Hij was voor even het stralend middelpunt in Fort Altena. Want Roland van Vugt van het CDA werd uiteindelijk koning van Altena. Van droom naar koning, een ondogmatische droom, dat wel. Op plaats twee de stoere jongens van Altena Lokaal. Breekijzer Shah Sheikkariem (van Indiase komaf) glom van het feest van de democratie. Het motorblok van Altena bestaat uit de groene partijen SGP, CU en Progressief Altena. Niks blokkades, vergroenen, bouwen, in hels tempo.

Koning Roland staat Omroep Brabant te woord. Foto’s Piet Hartman

Tussen de rijen bitterballen tip van Shah Sheikkariem: Geen gedoe meer met coalities in achterkamertjes. Op naar de Nieuwe Politiek. Alle partijen maken een gezamenlijk programma en kiezen de beste wethouders.

Machiel de Gelder en Anne Nieuwenhuis waren op de fiets. Machiel wordt wethouder energietransitie, als Theo het wil. Evides wil best de Biesbosch-spaarbekkens beleggen met zonnepanelen. Rijkswaterstaat ligt al minder dwars dan een jaar geleden.

Raadsleden die bekend zijn in hun dorp. Dat zijn Otto van Breugel (745 stemmen in Nieuwendijk) en Arno Bouman (Genderen). Iedereen weet Otto te vinden. “Je moet vooral eerlijk zijn en ook vertellen als iets niet kan”, toeterde Otto en nam nog een biertje.

De opkomst bedroeg slechts 52 procent. Woudrichem Vesting moet zich schamen met 23 procent. Heeft de jetset geen notie van de omgeving? Uitwijk blonk uit met 60 procent. VVD de grote winnaar op de Oudendijk, allemaal fans van boerenleider Jan Kolff die met kringloopwijzer in de raad komt. Proost!

CDA-crack Hildo van der Steen noemde Paulina van den Tol (Burgerstem Altena) een aanwinst. “Maar na een jaartje heb je het wel gehad met zo’n lastige leerling.”

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Kick Out Jezus (KOJ) maken geen schijn van kans in de bijbelbelt. Dat blijft amusement van de cokesnuivende grachtengordel. Kick Out Boerka zeker wel.

De uitslag: CDA 8 zetels, Altena Lokaal 6, SGP 5, CU 4, Progressief Altena 4, VVD 3, Burgerstem Altena 1. Het bed van Altena zal weer opgeschud worden.

Zijn de poldervrouwen nog steeds bezemende broedmachines? Slechts 6 vrouwen van de 31 zetels. CDA: Tineke Zaal-van der Steen en Jeannet Schouten-van Meteren. ChristenUnie: Marjan van der Meij-Schouten. Progressief Altena: Paula Jorritsma en Rieka Verbeek-Vos. Burgerstem Altena: Paulina van den Tol-de Weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.