Vrouwen van nu zijn bofkonten, we hebben schurende vrouwen nodig

De Boekenweek zocht rebellen en dwarsdenkers. Ze kwamen natuurlijk bij mij terecht. Maar ik heb zoveel fouten in mijn vroege leven gemaakt. Een vastgeroeste rebel was ik. Totdat ik twee dames van lichte zeden tegenkwam. Zelfkennis is het begin van wijsheid, zeiden ze.

Inspiring Fientje Bax aan het woord. Foto Piet Hartman

Dat inzicht leidde naar een nieuw begin. Gewoon hard werken en denken, hoor. Gezond boerenverstand vooral. Toen ik de uitnodiging voor de Internationale  Vrouwendag kreeg, maakte ik dus een dansje. Thema: persoonlijke ontwikkeling de weg naar vrijheid. Nee, geen geroddel over de vetrollen van Tante Mien, nee geen gemekker over damesmaat 42, nee geen gezucht over de nieuwste afvalrace, nee geen domme podiumbeesten. En dat allemaal in Altena waar nog niet zolang geleden de vrouwen des huizes alleen maar moesten bezemen, baren en koken.

Ik zat in het gemeentehuis en genoot van de hippe outfits, de highheels en de hoogpolige taal. Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar mijn moeder. In een spaarzaam moment van openhartigheid zei ze dat ze het knapste meisje van de klas was, maar met 12 moest gaan werken. Ze werd huishoudster, tophuishoudster soppen en poetsen dat wel. Zo’n leven, geen kansen, ik had intens met haar te doen…

Ik hing aan de lippen van leader Jacqueline Brassey (Veen, McKinsey & Company) die op een duurzame manier wil doorknallen. Oh, ze was vroeger bang om fouten te maken, maar dat is voorbij. Growth! Zelfvertrouwen! Vrouwen moeten de aarde redden, want de meeste mannen bakken er niks van, bedacht ik. Ze zitten blind op de apenrots, spelen voor god en toeteren hun mening. De aarde is een vuilnisbelt. Time is UP, riep de gevoelige Oprah Winfrey tegen de heethoofden. En recent nog zei de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi in het tv-programma Mondo dat Italië toe is aan een bestuur van vrouwen. Vrouwen die schuren, jazeker schuren.

Dank Vrouwen van Altena. Meer vragen, minder mening, dat is het pad van de persoonlijke ontwikkeling. Iedere Nederlander een mental coach? Vooruit met de geit. Ik genoot van de Syrische catering van Reem Maimounah. Volgende keer meer migranten graag.   

1 thought on “Vrouwen van nu zijn bofkonten, we hebben schurende vrouwen nodig

  1. Helemaal mee eens Pierre, volgend jaar meer migranten, wel geprobeerd maar niet gelukt. We hadden een voormalig arbeidsmigrant op het oog, die inmiddels in Veen gesetteld is en via productie op kantoor terechtgekomen. Een Syrische dame die bezig is met haar HBO uit Wijk en Aalburg en nog een dame uit Oost-Europa. Maar ja soms loopt het anders. Laten we hopen dat we tijdens de donderdagavond buffetten van Reem (RM Kitchen) mooie ontmoetingen hebben komend jaar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.