Wij hebben een airco

Energiegoeroe Jan Rotmans meldde dat de beste manier om water te besparen minder vlees eten is. Een hamburger kost 2500 liter water. Experimenteer eens met zeewier of tofu, brave burgers. Ik doe af en toe wat op sociale media. Twitter, Facebook en Linkedin. Op Twitter kom ik veel bagger tegen, van de zolderkamerterroristen, maar ook mooie tips en verhalen. Zo schreef de Friese boerin Klaske Postma deze hartverwarmende tweet. Toen ik in 2018 mijn hart ging volgen en duurzaam ging ondernemen, had ik nooit gedacht dat er mensen zijn die dat fout zouden vinden. “Linkse indoctrinatie, groene kerk, deugmens.” Wat is er nou fout aan wanneer je, hard werkend, opkomt voor de medemens, dieren en de Aarde?

De Amercentrale, sinds 1952 een van de veroorzakers van de klimaatcrisis, moet binnen tien jaar dicht. De witte pluim bestaat uit broeikasgas en dioxines, giftige stoffen.

Pfffft! Wij hebben een airco! Dat zei mijn dochter tegen me na de zoveelste plaknacht. Een airco is goed voor de mens, maar niet voor de aarde. Ik hield mijn mond maar even. Geen land is zo verslaafd aan de airco’s als de VS. Ongeveer 90 procent van de huishoudens heeft een airco, de stroomvreter. Amerika verkoelt zichzelf, maar verhit de aardbol… Bijna niemand ligt er wakker van, behalve een paar deskundologen als Stan Cox. Volgens hem heb je genoeg aan een ventilator. #gezondverstand #bewustwording

Chinezen zijn ook dol op airco’s. In elke kamer een airco, kost daar niks. En India. En… Die airco’s slurpen stroom. Nog meer centrales en broeikasgassen. Een vernietigende vicieuze cirkel. The Future of Cooling ziet er somber uit.

Ik heb een weergaloze notenboom, da’s mijn airco. Ik begrijp dat niet iedereen een notenboom in zijn tuin, my tiny forest, kan zetten. Laten we beginnen met onttegelen en een vlinderstruik.

Mijn dochter, van de het-kan-niet-op-generatie, keek me stomverbaasd aan dat de airco een stroomvreter is. Nou en? De Amercentrale moet binnen tien jaar dicht, legde ik uit. Broeikasgassen. Shit!!! Enne: Wek je eigen stroom op! Zonnepanelen op dak en slurpen maar: airco’s, heaters, warmtepomp (koelt ook), terrasverwarmers, tuinverlichting, e-cars.   

Goed voor jezelf, de medemens en de aarde. Kom schone slaapsters, actie.

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/mob-sluit-de-amercentrale-ipv-de-vervoermaatregel

https://www.groene.nl/artikel/alsof-je-een-koelkast-opentrekt

https://www.trouw.nl/cs-b1374043  

1 gedachte op “Wij hebben een airco

  1. Piet je bent echt uitgeslapen met je artikel. Die notenboom van jou laat volgens mij niet alleen zijn noten (vruchten der natuur) vallen, maar houdt jouw brein scherp waardoor je artikel doorspekt is met literaire hoogstandjes en volkomen waarheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.