Dijkgraaf Bastiaan Snoek (1941-2021) redde Altena van evacuatie

Bastiaan Snoek overleed op 13 augustus, 1941-2021. Hij was net als biologieleraar Johan Koekkoek een van de toppers van Altena. De aimabele herenboer aan de Kalversteeg in Hank had niet alleen vele baantjes, hij was ook een pionier, een vernieuwer. 

Minister Jorritsma bezocht al cruisend samen met dijkgraaf Snoek het bijna-ramp-gebied.

Ik noem zijn betrokkenheid bij de oprichting van de Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch. Die club brengt samenwerking tussen boer en altenatuur tot stand. Zoals Sicco Mansholt beoogde in 1972 na het onheilspellende Rapport van Rome.

Als dijkgraaf vertelde hij me over de watersnood van 1953. De Buitendijk was op diverse plaatsen doorgebroken en de familie Snoek moest eerst met de auto, die in een sloot belandde, en daarna hand-in-hand naar Dussen vluchten. Tot hun middel in het water.

Het hoge water van 1993 liep met een sisser af, maar in 1995 was het kantje boord. Dijkgraaf Snoek had geleerd van 1953 en bleef kalm, hoewel… Weer een verhaal!

De provincie riep een regionaal crisisteam met de vier Altena-burgemeesters bijeen in Den Bosch. Boven-Hardinxveld, Gorinchem-Oost en de Bommelerwaard moesten geëvacueerd worden. De televisiebeelden maakten iedereen gek.

Ondernemers belegerden het waterschapskantoor in Woudrichem. Er was geen rampenplan! Burgemeester Dorland bracht zijn meubilair naar boven. De Chinees liet een verhuiswagen komen. De ME oefende een vluchtplan. Sleeuwijk had het niet meer. Gilles Vingerling aan het Dijkje belde de gemeente. Uw huis komt tot de dakgoot in het water, meneer…

Het crisisteam zat in de atoomkelder van het provinciehuis en moest een beslissing nemen. Liefst 50.000 inwoners van Altena de bruggen over of niet? De Bommelerwaard was al inclusief vee de Andelse Sluis over gevlucht. Bij Oosterhout zou een tentenkamp komen…

Dijkgraaf Snoek riep op tot een laatste inspectie. Hij deed 31 januari geen oog dicht. Vroeg in de morgen zag hij het stuwmeer bij de Merwedebrug. Ik stond er een paar uur later. Het scheelde 10 centimeter. Het dijkvak Woudrichem-Rijswijk beefde. Snoek fluisterde tegen het water, tegen de wind, het was een gebed, een kalmeringsgebed. Het bleef een briesje.

De atoomkelder zuchtte van verlichting. Centimeter na centimeter zakte het water.

De beelden van Limburg zijn me bijgebleven. Een razende Geul. Spoor van verwoesting. Een razende Merwede. Geen huis meer overeind.

Het Project Ruimte voor de Rivier biedt soelaas. Nog wel.  

2 gedachten over “Dijkgraaf Bastiaan Snoek (1941-2021) redde Altena van evacuatie

  1. Zolang er geen gemeenten zijn, Woudrichem, Zaltbommel en overal langs de grote rivieren, die denken te scoren met soms exorbitante nieuwbouw in de uiterwaarden voor de happy few!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.