Beschermheilige en klimaatpionier Meeuwis Millenaar

Toen ik een programma maakte voor Radio A-FM werd het idee geboren voor een tv-serie. Zoiets als de Wandeling van Omroep Brabant. Tijdens de coronacrisis borrelde dat idee weer op. Het is nu of nooit, dacht ik. Ik zag een pipowagen van Meeuwis Millenaar te Dussen op het land staan. Exotische vogel Meeuwis lag daar uren te kijken naar vogels op zijn plasdras landje. Een liefhebber.  

Hij zei dat aan de overkant, bij een zandput, iets bijzonders stond te gebeuren. Toen ik poolshoogte ging nemen een en al verwondering. Een droomland vol stroken luzerne, bloemen en zaden, patrijzen, veldleeuweriken, vlinders, een muizenhotel. Nee, geen raaigrasweiland, het groene kerkhof zonder één vogel, zonder één blommeke, zonder één pier. Altena TV was in aantocht.  

Op de dag van de opname had hij al zijn 75 koeien verkocht. Gestopt met melken. Zijn zoon Bart wil geen boer worden. Een nieuwe stalvloer? Een nieuw dak met zonnepanelen? Nee, dan liever een andere weg. De weg van de biodiversiteit. Dat vertelde hij aan het eind van het tv-gesprek. Het drong eerst niet tot me door. Meeuwis was, met plezier, boerenlandvogelboer geworden. Hearhear! Kan hij daarvan leven? Ja, mede dankzij een vergoeding, dankzij zijn werk voor de provincie als coach natuurinclusieve landbouw en dankzij de baan van zijn vrouw.

Ik vond het een aangenaam dynamisch gesprek. De kikkers in de zandput kwaakten van vreugde. Alle plussen en minnen van de landbouw kwamen voorbij. Reacties. Positieve reacties. Onze boerenlandvogelboer verdient alle lof! Meeuwis Millenaar als beschermheilige en klimaatpionier van het boerenland van Altena en ver daarbuiten.

Altena TV, ook op You Tube.

https://www.youtube.com/channel/UCj8RvY6lGv0nFZtl45kcn-A

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.