Functie elders voor Shah Sheikkariem?

Waar en wanneer kan ik een betaalbaar huis krijgen? Dit is niet een gewone vraag, maar een noodkreet van vrijgezellen, jonggehuwden, senioren, arbeidsmigranten en asielzoekers. Altena heeft de opdracht dit jaar 80 huizen voor asielzoekers te zoeken. We moeten zeker een half miljoen huizen bouwen, hoor ik af en toe. Sommigen hebben het over een miljoen huizen.

Wethouder Shah Sheikkariem. Foto gemeente Altena

Een risicoloos leven bestaat niet, verkondigt mijn favoriete coronaexpert Marcel Levi al een tijdje. Wachten op een biertje, wachten op een prik, wachten op een huis… Ruim baan voor ontwikkelaars en bouwers zou je zeggen. Niets van dit alles! Ook in het zo kalme Altena hebben we last van de bureaucratie, de tegenpartij, de middelmaat en erger.

Jaap Smits & Henri van der Meijden willen (al twee jaar) de katholieke kerk van Dussen ombouwen tot 25 energieneutrale startersappartementen. Daverend applaus zou je zeggen. Maar de adviescommissie ruimtelijke kwaliteit verzet zich. Want #hearhear, de boogconstructie van de kerk, bouwjaar 1954, moet zichtbaar blijven. Vraag in Dussen naar de boogconstructie van de kerk, niemand weet het. Wattuh?

Waarom is ons democratisch bestel vastgelopen? Omdat al die ambtenaartjes betaald worden om regels te verzinnen, uitvoerbaar of niet, en al die mannetjes in talloze adviescommissietjes een plasje over plannen moeten doen. Plannen tegenhouden suggereert deskundigheid, en dat is booming! Maar waar kennis de redelijkheid ontbeert ontstaat kolder. En zo houden de mannetjes van de adviescommissie ruimtelijke kwaliteit (wat heet) een prachtige herbestemming van een overbodige kerk tegen. Alsof die boogconstructie uit de Romeinse tijd is…

En ja, de samenleving heeft last van miezerige mannetjes met een mening. De samenleving rond de Vlietstraat in Sleeuwijk die een hospice wil tegenhouden. De omwonenden zijn niet tegen een hospice, maar wel op die plek waar ooit een DDR-gymzaal stond. Het doet me denken aan refo’s en moslims die een prik weigeren, maar als ze gebrek aan zuurstof hebben, staan ze te douwen & dringen bij de ic.

En dat terwijl Stichting Altena Kennispoort samen met Matchability een project op poten heeft gezet om onze HBO-studenten #AltenaTalent hier een stageplaats te geven. Ze willen hier nog wonen ook! Maar waar? Wethouder Shah Sheikkariem heeft toegezegd zijn gezonde boerenverstand te gebruiken. Een opstand tegen het gemierenneuk heeft Altena nodig. Actie! Zo niet: functie elders.   

Leestip: De Fundamenten van Ramsey Nasr. Zie ook bijgaand artikel in de NRC.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/22/er-is-een-opstand-van-de-geest-van-het-geweten-nodig-a4040928

4 gedachten over “Functie elders voor Shah Sheikkariem?

 1. Zoals ik ook reageerde op de schriftelijke vragen van de VVD… “misschien goed om eerst te weten waar de klepel hangt, alvorens dergelijke schriftelijke vragen tin te dienen”
  Vervang “schriftelijke vragen indienen” voor “het schrijven van een column” en je snapt waar ik naartoe wil…

  Lees eerst waar de kritiek van de “mannetjes van de commissie ruimtelijke kwaliteit” zich op richt, niet van hear-say, maar gewoon, lees het advies (en ik hoor daarna graag wanneer we verder praten)!

  Er is genoeg demagogie, laten we het gewoon eens over de feiten hebben…!

 2. waar kennis de redelijkheid ontbeert ontstaat kolder

  Dat vind ik een schitterende zin! Vind je het goed dat ik die af en toe leen? Vanzelfsprekend zal ik dan aan bronvermelding doen. Ik zal hem ook uit het hoofd leren. Nietzsche indachtig…die ergens schreef: “Il wil niet geciteerd worden. Ik wil uit het hoofd geleerd worden!”

 3. Woningbouw, reken voor de doorlooptijd van initiatief tot woning tussen de 4 en 10 jaar. Regie op ruimte zal anders moeten om tot meer tempo en betaalbare bouw te komen. Die verantwoordelijkheid ligt niet op één plek maar is een gezamenlijk belang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.