Gerard Paans, man van grote lijnen

CDA’er Gerard Paans nam na 20 jaar afscheid van de gemeentepolitiek. Ik vroeg hem om mee te doen aan de serie de Vogelkijkhut van Altena TV. En hij kwam. Werkendammer Gerard Paans is geen man van grote woorden. Hij smijt niet met stoeptegels. Hij bedreigt niemand. Hij scheldt niemand verrot. Hij timmert liever beleid op de achtergrond.

Voorafgaande vroeg ik hem of hij over de zelfdoding van zijn zoon Sander wilde praten. Na een avondje Soos verliet Sander zijn vrienden en sprong van de Merwedebrug. Een passant vond zijn mobiel. Wat moet die jongen de laatste minuten hebben doorgemaakt, denk ik nog steeds als ik de Merwedebrug passeer. Gerard had geen signalen ontvangen, zei hij. Ik viel tijdens het gesprek gewoon stil en wist het even niet. Zware woorden, gelukkig niet. Indrukwekkend vonden sommigen de stilte. Een vader zal zich altijd, altijd afvragen of hij signalen heeft gemist.

Gerard Paans noemde de Altena-fusie het hoogtepunt van zijn politieke loopbaan. Het kunstzinnige Woudrichem was al lang om. Lokaal Belang Werkendam en de SGP waren lang hardnekkig tegen. Het CDA Werkendam bleef lang vaag, maar ging onder druk van Gerard Paans overstag. In Aalburg was migrant Shah Sheikkariem de gamechanger. Ik was van de partij tijdens een meeting van de lokalo’s in een snackbar te Dussen. Shah Sheikkariem bepleitte een fusie. Peter Ribbers zat te mokken. Wat moest Werkendam met Aalburg? Ver van ons bed… Werkendam heeft Dussen gered van het faillissement, zei ik.

CDA Altena won met 8 tegen 6 de verkiezingen van Altena Lokaal. Gerard Paans werd CDA-fractieleider. Meestal achter de schermen. Tijd om te stoppen. En de dood van zijn zoon heeft hem een andere kijk op het leven gebracht… Gamechanger Shah Sheikkariem werd wethouder voor Altena Lokaal. Altena gaat richting het beloofde land, mede dankzij het CDA, maar de dienstverlening is, alle ronkende teksten ten spijt, een dood vogeltje. Kut met peren, zei Philip den Haan bozig en schoot zijn wethouder Shah van P&O neer. Een cultuuromslag kost tijd, sputterde de wethouder.  

Gerard Paans zuchtte vooral over het Haagse gekonkel, de Haagse betonrot. Dat belooft niet veel goeds voor de gemeenteraadsverkiezingen 16 maart.

2 gedachten over “Gerard Paans, man van grote lijnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.