Wanhopig Hank worstelt met afvalberg, en wij ook

https://www.npostart.nl/POW_04779831

Gaat het Milieustation Hank dicht? Hank ziet de bui en de groeiende afvalberg al hangen. Bekijk eerst eens een NPO-reportage van DE HOFBAR over de zin en onzin van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, ondernemers met foute producten, een dubieus inzamelsysteem en de bloedende burger…

Mijn schuurke moest vernieuwd worden. Ik ben afgelopen zomer nog nooit zoveel op het Milieustation Werkendam, bijgenaamd de stort, geweest. Met chemisch behandeld hout dus. Kwam daar SGP-raadslid Peter Noordergraaf tegen. Hij keek me argwanend aan. God zag dat het goed was, staat in de Bijbel. Maar deze afvalberg/gifbelt is helemáál niet goed. Wat dacht Peter Noordergraaf? Opgeruimd staat netjes? Dat is nog maar de vraag. Na mij de zondvloed? Dat is niet netjes. Wat dacht Peter Noordergraaf?

Milieustation Werkendam. Foto Piet Hartman

Op een gegeven moment was ik vaste klant van de stort. Maar ik bleef me verbazen over alle ellende die daar wordt gestort. Een bak met asbest, honderden matrassen, stapels fout hout, zeecontainer e-waste richting Afrika, chemische spuitbussen om ons haar op te pimpen, bergen plastic. Veel afval is kankerverwekkend in de verbrandingsoven en daarbuiten, beter bekend als de Afvalverwerking Moerdijk… Eén op de drie Nederlanders overlijdt aan kanker. Ik heb nu een schuurke van onbehandeld douglas.

Mijn opa en oma hadden bijna nooit afval. Ze deden 25 jaar met een matras, met een jas, met een vloerkleed en ze waren nog dankbaar ook. Elke week kwam de strontkar hun poepdoos ophalen en dat was het dan zo’n beetje. Heerlijke heldere stront, van vis uit de rivier, goed voor stad en land.

Waar is het misgegaan? Alles wat we intussen normaal vinden, aangewakkerd door de dictatuur van de koopjesjacht, is op den duur destructief voor ons en onze aarde. Ik gun iedereen regelmatig een nieuwe matras, maar dan wel een circulaire matras. De bal ligt bij de ondernemers. MVO ofwel Good Governance! Gelukkig heeft Auping dat begrepen.

Ik miste in de discussie over het Milieustation Hank minder, minder, minder afval. Ik heb ooit eens een (vrolijke) ecoschool bezocht waar bijna alles richting hergebruik gaat. Kwestie van uitleggen, kwestie van organiseren, kwestie van discipline. De jeugd voedt de weg-gooi-ouders op.

In het kader van de Proeftuin Altena sjouwt het CDA (Otto van Breugel ) de keukentafel naar Superplatz Hank en laat de 1500 wanhopigen meedenken hoe Afvalberg Hank minder, minder, minder kan worden. Domweg sluiten, probleem opgelost, is middeleeuws. Ecodorp Hank. Dat is de toekomst…

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/matras-gaat-broeikas-te-lijf~be46357c/

https://www.greenpeace.org/nl/acties/plastic/

2 gedachten over “Wanhopig Hank worstelt met afvalberg, en wij ook

  1. Goed stuk Piet, maar een lastige.

    Een jaar of 10 geleden hebben wij sloten schoongemaakt aan de buitenkant van de dijk.

    Die sloten zaten vol met vuil van de 50 tiger jaren.

    Emaille pannen en zinken teilen.

  2. Terecht punt -net als bij de energietransitie- is “verminderen” een van de belangrijkste knoppen waar je aan kunt (moet) draaien.
    en ook dàt doe je #Samen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.