Holland Shipyards Group met volle vaart op de groene golf

Cor Hoogendoorn, met mts en een laskist stichter van Instalho, nam in 2007 de failliete werf K. Damen over. Het was een dood vogeltje aan de dijk in Hardinxveld-Giessendam. De Werkendamse rasondernemer maakte er een bloeiende werf van. Zijn zoons Marco en Leendert stapten in 2008 aan boord. Ik bracht toen een bezoek aan de werf waar de revolutionaire havensleepboot van ontwerpbureau Eddy Tug in de steigers stond. De Holland Shipyards Group #wmi heeft nu werven in Werkendam, Hardinxveld-Giessendam en Vlissingen (offshore).

Leendert, Cor en Marco Hoogendoorn. Foto Holland Shipyards Group

Hoogste tijd voor een gesprek met Marco Hoogendoorn. Mooie tent Holland Shipyards Hardinxveld en druk, druk, druk. Eerst even terugblikken op de hybride Eddy Tug, met elektromotoren dus. “De sleper bespaart liefst 40 procent brandstof en is extreem wendbaar. Het is niet zomaar een boot! Toch maar twee gebouwd. Het was en bleef een moeilijke markt. Toen het GVB Amsterdam op zoek was naar elektrische veren kwam de hightech Eddy Tug ons van pas”, vertelt Marco Hoogendoorn hoog en droog in zijn kantoor met uitzicht op de pas geïnstalleerde 2000 zonnepanelen. Pa Cor Hoogendoorn komt zo’n drie dagen in de week als troubleshooter meedoen. Geen zee gaat hem te hoog.

GVB Amsterdam bestelde uiteindelijk 7 voetgangersveren en 5 autoveerponten. De veerponten liggen tijdens de stops aan een snellader, fast charging. Een varende reclamespot. “Gewoon je best doen met behulp van de subcontractors. Bestellingen uit Duitsland en Noorwegen volgden. De aluminium casco’s van twee elektrische veerponten voor Riveer worden gebouwd in Polen. Normaliter laten we de casco’s in Nederland maken”, zegt Marco Hoogendoorn droogjes.

Altena en Gorinchem investeerden 9 miljoen euro voor de twee veerponten. De scheepvaart moet vergroenen, emissieloos varen. Get to zero! Ontwikkelingen zijn aan de orde van de dag: lng, batterijen, groene waterstof. Alle hens aan dek! De klimaatverandering met extreme droogte en lage waterstanden. De Holland Shipyards Group ontwerpt mee. Hoe een dode werf dankzij een frisse bries het licht zag. De ambitie spat van het staal en het aluminium. Nieuwe hallen, nieuwe vakmensen, nieuwe schepen. Overal laskappen, de vlam van de hoop, van de toekomst, van een nieuwe aarde.

Ondernemers hoor, de Werkendamse familie Hoogendoorn, van wie de barmhartige uitvinder Kees Hoogendoorn ons kort geleden ontviel. De Holland Shipyards Group boekte vorig jaar een explosieve omzetstijging met ruim 100 man vast personeel en 120 man flexibele schil, voornamelijk uit Litouwen, Roemenië. Is waterstof de toekomst? “We hebben opdracht gekregen van Future Proof Shipping om een binnenvaartschip toekomstbestendig om te bouwen.”

Jacco de Waal. Foto Piet Hartman

Jacco de Waal, van scheepsbouwfamilie De Waal, deed zijn afstudeeropdracht bij de Holland Shipyards Group. Onderzoek: het wisselen van batterijboxen van veerponten aan de kade. “Dat is goedkoper dan de snellader. Ik denk dat dankzij innovatie het beste systeem komt bovendrijven”, zegt hij met uitzicht op Werkendam. De jeugd wil vergroenen en hoe!

Het nieuwste snufje wordt autonoom varen. Marco Hoogendoorn licht een tipje van de sluier op. “We zijn bezig met een groot contract. Een soort revolutie, autonoom varen, zonder kapitein.”

#zeevaart De containerreuzen boekten miljardenwinst. De old boys investeren liever in goedkope stookolie (en onze ondergang) dan in het behoud van de aarde.

https://decorrespondent.nl/13675/de-scheepvaart-zwemt-in-het-geld-toch-vallen-alle-klimaatplannen-in-het-water/1574402203000-83022ada


2 gedachten over “Holland Shipyards Group met volle vaart op de groene golf

  1. Geweldig toch dat wij zulke prachtige (internationale) meest familiebedrijven als o.a. Instalho, Hoogendoorn, De Waal, Werkina, Schouten, Van Wijk (logistiek en maritiem), Damen (drukkerij en verpakkingen), Hak (wood en conserven), Abalco, Bresc, FF Chemicals, Van Noorloos, Cornet, Hakkers, De Klerk, Oerlemans, enz. enz. binnen de gemeentegrenzen van Altena hebben. Iets om als bewoner van en ondernemer in dit prachtige gebied trots op te zijn! Tegelijkertijd beseffend dat Altena ook z’n beperkingen heeft en dat bedrijven soms hun heil en expansiedrift elders moeten zoeken en vinden buiten de gemeentegrenzen/landsgrenzen om hun ambitieuze en ontembare drang naar schaalvergroting, verduurzaming en vergroening vorm te kunnen geven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.