Hoor de engelen zingen!

Ik was op Vlieland. Een eiland vol fietsen en beachclubs. Naast me op het terras zat een Duitse dame te roken. Rauchen is tödlich zag ik in koeienletters. De sofasnuivers van Amsterdam hebben geen last gehad van de coronacrisis, las ik. De mens is een meester in het wegkijken van de eigenlijke problemen. Ik lees liever Sjors en Sjimmie. De geur van de Noordzee alom en ik zwom, zwom, zwom. Wat zag ik? Een plukje zeewier, het nieuwe goud.

Meeuwis Millenaar, serie de Vogelkijkhut van Altena TV, nader bericht volgt. Foto Piet Hartman

Thuis snoof ik de eilandgeur van Altena. We zwemmen in de stront, riep Maarten van Rossem. In het kader van de serie de Vogelkijkhut voor Altena TV sprak ik met boer Meeuwis Millenaar uit Dussen. Ik was op zoek naar weidevogels en exotische vogels uit Altena.

We zaten aan tafel op zijn droomland van 10 hectare. Met bloemenstroken, keverbanken, luzerne als krachtvoer voor de koeien, géén soja uit de Amazone, een muizenhotel. Hij vertelde me dat hij vogelakkerboer wordt. Alle 75 koeien weg! Wat? Ik was er stil van. Hij keek ongemakkelijk. Volgend jaar een kruidenrijk plasdrasweiland voor de grutto’s, veldleeuweriken en tureluurs. Hoor de engelen zingen! Eigenlijk net als vroeger, een weiland met greppels. Een vergoeding van Brussel. Meeuwis heeft als bijbaan boerennatuurcoach voor de provincie. Hij kan zo blij van zin overleven. Liefst drie veeboeren zijn in Dussen gestopt. Volgens het CBS heeft meer dan de helft van de boeren geen opvolger. De stille revolutie op het platteland.

Melkveehouders leveren vaak onder de kostprijs. Ze zeggen dat de consument niet meer wil betalen. Nou, ik wil best 5 cent meer voor de melk betalen. De supers persen de boeren uit. Twee halen! Eén betalen! Te veel aanbod, verdeel en heers, er staan veel supermarktondernemers in de Quote 500. De volgende stoet met boze boeren staat klaar.  

Boer en professor Cees Veerman verklaarde in Buitenhof dat de regering niet moet overgaan tot onteigenen om de veestapel drastisch te verminderen. Boeren schamen zich om te stoppen. Boeren stappen ten einde raad uit het leven. Ze moeten geholpen worden, niet onteigend, zei de professor. De stille revolutie op het platteland.

Tankwagens met varkensgier uit de Peel scheuren nog door Hank om het Biesbosch-land vol te storten met ammoniak. De beste zeeklei van Nederland… Wie zijn land laat begieren krijgt geld toe… Het land zo dood als een pier… Dode bodem.   

Schiermonnikoog heeft een kringloopdeal gesloten met Carola Schouten. De boeren krimpen hun veestapel met 35 procent.     

Ik zat tegenover Meeuwis Millenaar. Ik troostte hem. Ik sprak bemoedigende woorden. Bikkel die Meeuwis. Altena droomland. Een voorbeeld volgens Vogelbescherming Nederland.

Kijktip: tv-programma Zembla 30 september.

Leestips.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/24/het-verdriet-van-boer-frans-a4059563

https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10894389/bijna-500-stoppers-in-de-melkveehouderij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.