Mijn favorieten van 2021

Wat is me het meest bijgebleven van 2021? Ik zat thuis en kwam tot het besef dat ik binnen een week ofzo dood en begraven zou kunnen zijn. Het coronavirus spookte ook door de Biesbosch-Oostwaard Buitendijk. De engel op de schouder van de oude krijger wankelt. Hoe zal de wereld er in 2050 uitzien? Die gedachte verontrust me. Ik ben niet van het wegkijkleger. Gewoon gezond boerenverstand.    

Lobsang met vrouw en kind uit Tibet in Nieuwendijk. Foto Piet Hartman

Wat moest ik nog tegen mijn gezin zeggen? Ik overdacht mijn hardwerkende ouders, de oorlogsgeneratie, de zwijgende generatie genoemd. Tijdens mijn werkzame leven als dagbladjournalist had ik het gezin nogal verwaarloosd. Jij was er toen niet bij pa, weet mijn jongste dochter met een knipoog te vertellen tijdens het ophalen van herinneringen. We lachen dan wat af. Als je met elkaar kunt lachen, kunt je ook met elkaar huilen, is mijn overtuiging. Ik besloot tot 4 x lunch, 1 op 1. Precies toen psychiater René Diekstra in het AD ook zoiets aanmoedigde. Ik vertelde open over vroeger, en zij vertelden over nu en hun toekomst. Zo waardevol, zo waardevol. Ze hebben grote zorgen over klimaat en wonen. Ze zijn op zoek naar het lichte leven in een beetje maakbare wereld. Lieve polderbewoners onder de zeespiegel, probeer het. Leg je mobiel weg en doen!

Ik dacht aan een handvol vrienden en duizend kennissen. Van die handvol liet een deel niks van zich horen. Ook na mijn belletjes. De liefde hoort van twee kanten te komen, dus… En plotseling kwam de boeddhist Lobsang uit Tibet op bezoek. Met een kadootje. Gevlucht voor massamoordenaar Mao, woont met vrouw in Nieuwendijk, werkt bij drukdrukdruk Thakoer Werkendam, scheepsreiniging en scheepscoating. Hij is daar voorman van een ploeg mannen uit Litouwen… Ik heb hem in het kader van Vluchtelingenwerk Altena geholpen om onze grote mond en andere democratische gekkigheid te doorgronden. Die attentie, zo onverwacht, zo bijzonder…

Dit jaar geven Altena TV en ik een vervolg aan de serie de Vogelkijkhut. Gezien het geschreeuw van het wappiesleger Ikke Ikke Ikke zou je bijna vergeten dat er veel prachtige mensen in Altena wonen die hun korte leven op dit planeetje een barmhartige glans willen geven. We The Altena People!

Mijn favorieten 2021

Filosoof en psychiater Damiaan Denys van de UvA.

https://www.volkskrant.nl/cs-b279a628

Het beste interview 2021: Paul Polman, ex-CEO van Unilever.

https://www.trouw.nl/cs-b5e6c595

De jeugd over de toekomst. Froukje Veenstra.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/27/froukje-veenstra-ik-denk-soms-weet-ik-veel-wat-ik-ergens-van-vind-a4072336

3 gedachten over “Mijn favorieten van 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.