De oude liefde van Sandra Paans

Sandra Paans. Lang niet gezien. Ze werkte na de studie strafrecht aan de Erasmus Universiteit bij een Rotterdams advocatenkantoor. Ze werd algemeen directeur van de Werkendamse Verwarmingscentrale & de Werkendamse Verwarmingsindustrie. Ze was bestuurslid van Kozakken Boys. En raadslid voor AltenaLokaal.

Mr. Sandra den Haan – Paans. Foto Piet Hartman

Ik mocht haar toen interviewen voor het magazine Vrouw en Altena, een magazine met ondernemende vrouwen. En ik kwam tot de ontdekking dat het tegenvalt met de zichtbare zakenvrouwen in Altena. Actief op Linkedin, dat zeker. Maar mannen proberen de show te stelen bij awards, borrels en buffetten.

Ik stond bij de kassa van de Hubo in Werkendam. Achter me een blonde dame. Een Tik Tok-ster? Nee, topvrouw Sandra Paans! Sandra den Haan-Paans. Een open lach, net als op de foto, een lach met lef. Buiten zetten we het gesprek voort, terwijl het miezerde. De energiecrisis als eerste onderwerp. Vader Teus Paans richtte met zijn broers in 1964 de Werkendamse Verwarmingscentrale op. Toen haar markante vader in 2013 ziek werd, nam advocaat Sandra de leiding van het familiebedrijf over. Dat betekende een andere wereld, een andere manier van manier van sturen, van optreden. “De een zegt dat ik wat meer in gesprek moet gaan. De ander vindt dat ik wat harder moet zijn’’, zei ze tijdens het interview. Haar Werkendamse/Rotterdamse mentaliteit hielp een handje.

Onder haar leiding ging de Werkendamse verduurzamen. “Dan moet je wel het goede voorbeeld geven. Ik heb zonnepanelen en een bodemwarmtepomp aangeschaft. Die kost een paar centen, maar werkte afgelopen zomer als een tierelier. Verder heb ik een elektrische auto. Kippen, koetjes volgen. Dan ben ik aardig circulair”, zei ze ontspannen. Sandra heeft weinig last van Poetin. En het kruidenrijke graslandje met koeien komt er vast.

Sandra Paans verkocht de Werkendamse met meer dan 100 werknemers in 2020 aan Kemkens Oss, volgens haar de juiste partij om het bedrijf sterker te maken. Ze keerde terug naar haar oude liefde en zette Meesterlijk Maatwerk Advocatuur op, partner in arbeidsrecht. Ze adviseert bedrijven wat betreft arbeidsrecht, personeelskwesties, zoals conflicten, disfunctioneren, langdurig ziekteverzuim. Dit is het tijdperk van de borderline persoonlijkheidsstoornissen, zoals impulsiviteit, zelfdestructieve trekken, driftbuien, constateerde de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Neem de gewetenloze lulkoek van Ahold-ceo Frans Muller over de superwinst en de boodschappen. Sandra heeft werk genoeg… “Ik kan uren in een dossier turen. Dat is mijn ding! Vader zei op een gegeven moment dat ik meer uit het leven moest halen dan uit boeken.”

Stilte. Ze zwaaide. Sandra is krokant en diepzinnig geworden.  

Leestip Trouw. Hoe de Nederlandse industrie jarenlang energiebesparing ontdook.

https://www.trouw.nl/cs-bc047aeb

2 gedachten over “De oude liefde van Sandra Paans

  1. Haar vader Teus heeft veel uit het leven gehaald. Ik leerde hem voornamelijk kennen als voorzitter van de watersportvereniging Werkendam. Een markante man net zoals bijvoorbeeld Teus Wijnands die mij in het grijze verleden heeft aangenomen op de bank in Werkendam. Beide heren hadden een zwak voor Kozakken Boys en zijn beiden voorzitter geweest van die roemruchtige club. Sandra heeft ook haar mannetje gestaan als voorzitter van de businessclub van de Kozakken! Veel overeenkomsten tussen vader en dochter! Een topvrouw die stamt uit een familie die oog heeft en leeft voor hun werknemers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.