Wij vliegen kerosinevrij naar Hank

Volgens mijn favoriete columnist Sander Schimmelpenninck van de Volkskrant is Nederland een tokkieland geworden. Veel geschreeuw, zeker in Amsterdam. Veel kwaadaardige domheid op Twitter. Veel bubbelherrie.

Impressie van het viersterrenhotel in de Kurenpolder langs de A27.

Ik fietste een paar dagen in de Vlaamse Ardennen, Ronde van Vlaanderen. Alleen maar vriendelijke mensen, vriendelijke heuvels, vriendelijk bier. Hank is ook zo’n gemoedelijk dorp. Ik hoef geen lachgas in te nemen om dat vast te stellen. Koos Pluim, de rijkste man van Hank, overleed kort geleden. Hij bewoonde een statige vervallen boerderij midden in het dorp, naast de Jumbo. Hij vocht eenzaam tegen de oprukkende digitale diarree. Toen hij dement werd kwamen neefjes en nichtjes uit alle hoeken en gaten om hem uit te laten. Wat er met de boerderij gaat gebeuren weet ik niet. Een andere Pluim heeft de 35 hectare gekocht. Volgens het CBS moeten er in Hank ongeveer 50 miljonairs wonen. De rijkste man is de directeur van de Jumbo geworden.

Een dorp zonder activisten is een dood dorp. Biesbosch-dorp Hank had Ron van Dinteren van De Kelder. Arie Treffers is een waardige opvolger. De gebroeders Gommers van de Kurenpolder kunnen het prima zelf. Er zit er vaart in het recreatieoord en de omzet van de Jumbo. Met 1128 plekken is het een dorp op zichzelf. Volgens het voorontwerp bestemmingplan mogen de ondernemende broertjes een 4sterren hotel met 180 kamers bouwen. Dat wordt een lustoord voor havenbaronnen, oligarchen en fietstoeristen. Het subtropische zwembad vol mokkakleurige meisjes en drijvende halve liters ligt al om de hoek. De innovatieslag voorziet verder in een partij waterlodges aan de voormalige zandput. Tussen bevers, boomkikkers en balsemienen. Bij een kuuroord horen modderbaden, massages en witwassen, mijn idee. Ik zou niet in de Maas springen, pesticiden en microplastics, producten van defecte voortrazende boomers.  

Hank wordt het. Hospaleis de Phoenix verandert in een paleis voor knikkebollende bejaarden en snakkende starters. Ik hoorde dat de kerk wordt verkocht. Er komt geen hond meer. Zelfs geen heilige hond. Alles heeft zijn tijd onder de zon, Prediker 3. Mooi project, woondroom, voor Jaap Smits die de Dussense kerk na veel bidden en smeken mag verbouwen. Vincent van den Berg doet ook iets als vastgoedondernemer. Zodra het verkeersplan Hank klaar moet Altena de vlag uitsteken en naar kuuroord Hank vliegen.

Leestips

Vervuiling door de groene revolutie.

https://www.volkskrant.nl/cs-b7d79f8d

Vliegquotum noodzaak.

https://www.volkskrant.nl/cs-bf04bfba

1 gedachte op “Wij vliegen kerosinevrij naar Hank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.