Big Agro naait de boeren en de aarde

Hoe meer vee, hoe meer winst. Natuurlijk heeft de politiek (slappe knieën) het op zijn beloop gelaten. Pappen en nathouden, zigzagbeleid, onder druk van Big Agro, een beetje pesten met regels. En natuurlijk is het stikstofplan een brute overval. In het kader van de boerenopstand legden diverse kranten het optreden van de multinationals bloot. Ik las uitstekende verhalen in NRC, Trouw, AD, Volkskrant en FD. Ik miste berichtgeving over de sloop van regenwoud Amazone voor ons veevoer (mais en sojabonen) en het dumpen van overtollig voedsel zoals melkpoeder in Afrika. Huh??? Vandaar mijn ingezonden briefje in het AD.

De boeren moeten niet met hun trekker op de stoep staan bij de minister, maar bij de elite van Big Agro oftewel de agromaffia. Wie buit de boeren uit? Rabobank winst 2021 3,5 miljard. De Heus Veevoer winst 125 miljoen. ForFarmers winst 436 miljoen. FrieslandCampina winst 172 miljoen. Royal A-ware winst 50 miljoen. Ahold Delhaize winst 2,2 miljard. Jumbo winst 114 miljoen. Van Drie Group winst 75 miljoen. BASF winst 5 miljard. De arme boeren liggen aan het infuus van de stinkendstinkendrijke multinationals. Ze krijgen stront voor dank.

Ik kan het niet meer horen en aanzien die reclames van AH, Lidl, Aldi: 2 halen 1 betalen. Duurzaam zus, duurzaam zo. AH is de grote winnaar. De schijt krijg ik ervan.

Ik kan het niet meer aanzien dat veel weilanden zo dood zijn als een pier, groene kerkhoven door de drijfmest, pesticiden en kunstmest waar geen grutto wil wonen.

Ik kan het niet meer aanzien en ruiken dat de overtollige ammoniakstront van de Peel met subsidie, dwars door de Kerkstraat van Hank, wordt gedumpt in de Biesbosch, de beste zeeklei van Nederland.

De gemeente Altena stuurde een brief vol begrip voor de boeren en andere blabla aan het kabinet. Stel dit doodzieke systeem eens aan de kaak! 1 kilo rundvlees kost 15.000 liter water.

Gelukkig zijn er in Altena boeren die nadenken, zich niet laten misleiden en oplichten, zelf veevoer maken, vrolijke weilanden koesteren, blij eten leveren, een goed inkomen hebben en de drijfstront niet bij de buren dumpen. Iets van vroeger nog.

PS Polderen is de hoogste vorm van beschaving. Polderen met een doodziek systeem is een vorm van terreur.

Ex-minister Cees Veerman in Nieuwsuur. https://www.npostart.nl/VPWON_1334602

De oplossing is simpel…

https://www.volkskrant.nl/cs-b57d5321 

3 gedachten over “Big Agro naait de boeren en de aarde

  1. Scherp gezien Piet, dat is precies waarom AltenaLokaal niet wacht tot de multinationals samen met de regering plannen maakt” maar wij hier lokaal een plan willen opstellen hoe we dit gaan organiseren voor een duurzame toekomst.

  2. Ha oproerkraaier, leuk stukje.
    We hebben vorig jaar voor kleine 8 miljard aan melk geëxporteerd, big agro lekker hun zakken gevuld en de boeren krijgen stront als dank.

    Heb al jaren geleden besloten alleen nog maar biologische zuivelproducten uit de streek te halen. Toen we 15 jaar geleden met kookstudio begonnen werden we nog uitgelachen door de lokale horeca èn door de boeren uit de streek. Er was toen bar weinig keus: Bioboer Wilco de Zeeuw was de enige op het eiland. Hij realiseerde als eerst een volledig autarkische boerderij in Altena (geen gas, geen aansluiting op riolering, opvang regenwater). Maar ondanks dat alles ging hij wel failliet.
    Tegenwoordig hebben we verse biomelk op Kraaiveld en de beste biologische zelf kazende (melk)boer zit in Genderen. Elise en Casper van der Wetering. Casper maakt van zijn melk (de koeien staan vlak bij wormenkwekker Bas de Peuter op boerderij ’t Hulpgat’) rauwmelkse kazen van ongekende top kwaliteit. Vooral zijn bierkazen verdienen een lintje! Mag best eens wat aandacht krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.