Column AD: Opruimwoede

Joke de Vlieger. Foto Cor de Kock

Joke de Vlieger uit de Biesbosch kan bij mij niet meer stuk. Dapper gaat ze de troep te lijf.  Woedend propt ze alles in haar fietstassen. Bierblikjes, een halve badkamer, een gore wastafel. Geen boze burger, maar een woedende burger, met opruimwoede. De verdwaalde Mongoolse pieper ziet herhaaldelijk een woedende Joke de Vlieger voorbijkomen. En de ijsvogel. En de roerdomp. Nee, vogelaars hebben die troep niet op de heilige grond gegooid. En natuurfotograaf Hille de Bruin (prachtfoto’s) gaat langs de Linge niet in z’n eigen bagger liggen. Wie zich overbodig voelt op ons planeetje, kan met opruimwoede direct nuttig worden. Een wereldwijf die Joke de Vlieger. Ik zat op een verjaardag, zo’n 500 meter van haar terphuis. En ik zag haar zuivere ziel, rook haar ruige geur en voelde haar woede. Ik heb haar namens verontrust Werkendam een biobiesboschtaart met beverstaarten en steurgaten gegeven.

We hebben waar ook ter wereld opruimwoede nodig. Joke de Vlieger kan een exporticoon worden. Net als de Deltawerken. Ik reed door de woestijn in Iran en zag alleen maar zwerfplastic. Woedend heb ik in een moskee een pamflet opgehangen. Ga vijf keer per dag cleanen in plaats van bidden, schreef ik. De imam gooide me naar buiten. Joke de Vlieger met een vliegende brigade naar Iran zet meer zoden aan de dijk. Ze moet een hoofddoek met een zonnebloem omdoen en dan kan ze los. En iedereen zal van blijdschap op zijn knieën richting Nederland vallen…

Rio de Janeiro zit ook te snakken naar de opruimwoede van Joke de Vlieger. De blinden smijten daar nog steeds hele koelkasten in de oceaan. En tonnen chemisch afval. Die foute woede moet ons niet weerhouden al het afval op te ruimen en te scheiden. Wie zijn huis met meuk van de Action heeft volgestouwd en geen uitweg meer ziet, moet de kringloop bellen.

Deze column stond zaterdag 11 februari in AD Rivierenland.

2 reacties op “Column AD: Opruimwoede

  1. Zojuist heb ik jouw column gelezen, super wat Joke de Vlieger doet maar weet je dat er zoveel verborgen vuil in de Biesbosch ligt. Er komen steeds meer bezoekers naar de Brabantse Biesbosch, en dat wordt stevig gepromoot maar waar blijven de voorzieningen voor al die bezoekers? Hiermee doel ik met name op sanitaire voorzieningen. Als watersporter heb ik de afgelopen zomer heel veel gezien en gehoord wat ik eigenlijk niet horen wilde. Het aantal verhuurbootjes is de laatste jaren schrikbarend toegenomen en er is geen andere mogelijkheid dan de wal op te gaan om hun behoefte te doen. Als er 100 bootjes varen met 6 personen per bootje die 3x per dag met een toiletrol/ tissue de wal op gaan, tel dan maar uit hoeveel er geproduceerd wordt. Een gids vertelde mij onlangs als er een groep, vanaf een boot op de wal stapt, dat er dringend geadviseerd wordt om midden op het pad te blijven omdat de kanten bezaaid liggen met uitwerpselen en papieren zakdoekjes etc. Joke ruimt het zichtbare vuil op en dat is geweldig maar het “onzichtbare” gaat ook een probleem worden. Van de watersporters wordt geëist dat er een vuilwatertank geïnstalleerd wordt omdat er niet geloosd mag worden op het oppervlaktewater, huurbootjes uitgesloten? In de Aakvlaai ligt een groot strand waar kinderen volop van genieten maar..niet in de richting van de bosjes lopen. Ook voor fietsers/wandelaars zijn er te weinig sanitaire stops onderweg, dan maar langs de kant! Bij Pontje Steur wordt er veelvuldig geürineerd achter de bankjes waarop passanten hun boterhammetjes kunnen nuttigen, smakelijk! Duizenden bezoekers trekken er door de Noordwaard, tja…moet ik nog meer zeggen? Het Nationaal Park dreigt een open riool te worden. Een vliegende brigade voor de Noordwaard? Een drone die opname maakt? Piet, dit wilde ik even kwijt maar hiermee bedoel ik niet dat Joke ook hiermee aan de bak moet (ach gut). Een fijn weekend.

    Groeten, Thera van den Heuvel – Werkendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *