Column AD: Reinie

Soms zie ik een foto in de krant en dan kan ik niet verder. Dan ben ik even van de kaart. Deze week gebeurde dat. Ik zat minutenlang doodstil op de bank om te beseffen wat ik zag. Het was een foto van Reinie Melissant-Briene, de nieuwe burgemeester van Gorinchem. Reinie, de nieuwe burgemeester van de Arkelstad? Waar eeuwenlang roofridders en andere gewelddadige heren de dienst uitmaakten? Niet te geloven!

Reinie Melissant neemt klaterend afscheid van het Dordtse College van B en W.

Ik maakte kennis met Reinie Melissant toen ze gemeentesecretaris van Woudrichem was. Plompverloren wandelde ik haar kamer in. Reinie zat achter haar bureau en keek me aan. Die blik zal ik nooit vergeten. Geen vluchtheuvel in de buurt. Het was pompen of verzuipen. Het was een blik die vraagt om moed. Een blik die het beste in de mens naar boven haalt. Ik vroeg naar de APV. Die bestond niet meer. Woudrichem had net een paar foute gemeentesecretarissen achter de rug. Er was eens een gemeentesecretaris die vaak dronken was. De gemeentekoelkast stond altijd vol bier. Er was eens een gemeentesecretaris die zich gedroeg als een verwarde kunstenaar. Aan Reinie de taak om de ambtenarij uit de schuilkelders te halen. Ze sloeg niet met deuren. Ze gaf geen stokslagen. Ze hongerde niet naar glamour. Reinie is geen meedogenloze diva uit Baywatch. ‘No guts, no glory’, heette de Woerkumse notitie die ze schreef. Ze heeft een bloedhekel aan zinloze weetjes. Ze houdt van het gevoelige verhaal. Ze wekt vastgelopen ambtenaren tot leven…

‘Dit wordt misschien de eeuw van de vrouw. De vorige eeuw was van de witte westerse man, en wat heeft hij er een potje van gemaakt’, schreef Abdelkader Benali in de brief aan zijn dochter. Mannen zijn mateloos oorlogszuchtig, óók oosterse mannen. Vrouwen houden van teambuilding. Reinie Melissant, welkom op de woelige baren van Gorinchem, Giessenlanden en Altena.

Deze column stond zaterdag 3 juni in AD Rivierenland.

 

Één reactie op “Column AD: Reinie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *