Column AD: Zwevende kiezer

Een zwevende kiezer was ik. Ik zweefde tussen GroenLinks, Partij voor de dierlijke Mensen, Forum voor Democratie en CDA. Nee, geen stem op de VVD als beloning voor vier jaar jokkebrokken. Mijn oudste zoon vroeg of ik al wist op welke partij ik ging stemmen. ,,Ik stem op de PVV. Wilders heeft de problematiek van de immigratie en integratie op de kaart gezet. Wegkijken is het recept voor rampen,” zei hij tegen me en dat klonk sterk. Ook de afbreker bouwt op. Mijn Ibiza-dochter riep enthousiast dat ze op Buma ging stemmen. Ze had hem op de ochtendradio gehoord en zweefde van GroenLinks naar CDA.

Hermen Vreugdenhil pleitte in 2011 met o.a. Arie Slob en Jan Luteijn voor een lightrail tussen Breda en Utrecht. Foto Vreugdenhil

Ik ging joggen en kwam Arie Treffers, de geestelijk leider van Hank, met zijn hondje tegen. ,,Ik ga VVD of CDA stemmen. Die Buma lijkt me betrouwbaar, een steile calvinist met aparte humor,” adviseerde Arie. Kandidaat-Kamerlid Hermen Vreugdenhil (CU) tufte in een designbusje voorbij. Hij zwaaide begerig. In het stembureau trof ik Otto van Breugel, CDA-raadslid Werkendam, rotondekoning Nieuwendijk en A27-waakhond. Ik kreeg een rol behang en mocht op mijn gemakje de stemprocedure uitvoeren. Niks gemerkt van boze burgers of lichte hysterie, zoals berichten (de media) ons hadden wijsgemaakt. Zwevend keerde ik terug naar de buis om maar niks te missen van de debatten. Ik vond het niveau aangenaam. Hakketakken of elkaar de mond snoeren was een uitzondering. De peilers, duiders en analisten kwamen intussen m’n neus uit.

In sporthal Oosterbliek maakten de tellers, hoofdtellers en reservetellers overuren. Zo oer-Hollands, heerlijk. Hoornaar liep voorop in het theater van de democratie met een opkomst van 90,3 procent. De VVD kreeg in Altena 6600 stemmen, het CDA 6500, de PVV 5000 (bijna 15 procent) en de SGP 4500. Nederland maakte een ruk naar rechts, schreef historicus Maarten van Rossem. Vrijheid betekent grenzen stellen. Moedig voorwaarts!

Deze column stond zaterdag 18 maart in AD Rivierenland.  

 

Één reactie op “Column AD: Zwevende kiezer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *