Columns AD Rivierenland

BABYBOOMER

Volgens het Grote Generatieboek behoorden mijn ouders tot de stille generatie. Dat klopt, want ze vertelden weinig over de oorlog en de ingekwartierde Duitsers. Ik ben van de babyboomgeneratie, de geboortegolf tussen grofweg 1945 en 1955. De tijd van wederopbouw en soberheid. De klok van de Woerkumse toren tikte aangenaam. Het leven was overzichtelijk. We gingen één keer per week allemaal in de teil – hoezo 15 minuten douchen per dag. Moeder waste de kleding met de hand. We dronken water uit de sloot of de rivier. Groen waren we, duurzaam groen.

De eerste televisie veroorzaakte deining. Bij kapper Piet van Krieken mochten we naar Swiebertje kijken. Tijdens de vakantie lagen we zes weken op het strandje, bijgenaamd de Goudkust. Met zo’n naam wil je niet naar Madeira. Ik luisterde met rode oortjes naar Radio Luxemburg. Deze babyboomer kreeg zoveel zakgeld dat hij nooit dronken werd… Werklozen moesten (!) aan de slag bij de werkverschaffing. Hele pelotons werklozen stonden de grindweg tussen Woudrichem en Almkerk te vullen. De jeugd van Rijswijk vocht tegen de jeugd van Giessen. Stammentwisten alom. De vrede werd getekend door fusieclub GRC14. Uitwijk had één telefoon en die hing bij boer Ees van Herwijnen. Iedereen mocht daar bellen. Over seks werd gezwegen. Voor-het-zingen-de-kerk-uit dan maar. De pil maakte een einde aan de gedwongen huwelijken, bijgenaamd motjes. De ruige boerinnen werden baas in eigen buik.

De eerste computer. Het hele dorp juichte. De digitale revolutie. Ik zag een cartoon in het AD met alle strandgasten turend op hun mobiel. Foei! Een tsunami komt toch uit zee? Mijn zoon zei dat hij opvoeden door al die prikkels, iedereen is geprikkeld, het moeilijkste vindt. En mijn dochter vroeg hoe de luxe generatie ontstaan is. We leven in een leenbubbel en een EU-pretpark, antwoordde ik. Ik blijf me verbazen. Plastic soep. Bezorgd, dat ook.

Column stond 12 augustus in AD Rivierenland.  

Deze column stond zaterdag 22 juli in AD Rivierenland.

Drie windmolens langs de A15.

 

 

 

Één reactie op “Columns AD Rivierenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *