God woonde op zolder bij Marieke Lucas Rijneveld #InternationalBookerPrize

Altena heeft twee koninginnen! Wielerkoningin Marianne Vos. Schrijfkoningin Marieke Lucas Rijneveld. Wat een weelde! Met haar debuutroman De avond is ongemak (The Discomfort of Evening) won ze de International Booker Prize. Nog nooit vertoond voor een Nederlandse schrijver. Marieke Lucas is zo trots als een koe met zeven uiers, meldde ze bij Jinek Live.

Wendy van Ooijen-van Breugel interviewt Marieke Lucas Rijneveld. Foto Piet Hartman

Gek eigenlijk, of juist niet, dat de koninginnen uit de klei voortkomen. Ze worstelen en komen boven. Ik geloof, het is een soort bijbelgeloof, dat veel luxe kinderen van de grachtengordel uiteindelijk de weelde niet kunnen dragen en van de ene ellende in de andere vallen, van de ene coke in de andere.

Ik las en voelde dat het debuut van Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) iets groots teweeg zou brengen. Ze schreef zes jaar aan een roman over een christelijk gezin waar God op zolder woonde en dat uiteenviel toen haar broer op weg naar school verongelukte. Moeder weerde het gesprek af met bijbelteksten, net als mijn moeder, vader zocht troost tussen de hobbykoeien en Marieke vluchtte eenzaam en angstig naar de natuur waar ze vriendjes vond. Een roman grimmig en poëtisch, terror & beauty, hard en teder.

Als voorzitter van het Woerkums Literair Café mocht ik haar al drie keer in mijn armen sluiten, 2x de Teerkamer en Slot Loevestein, zoals Matthijs van Nieuwkerk deed in DWDD. Het debuut kreeg van de NRC en Volkskrant weinig sterren. Ze hebben de kracht van de eenvoud van het landleven niet begrepen en hebben koeiestront in hun ogen. In mijn omgeving positieve en koele reacties. Klaas Rienks vond dat ze het afscheid van het ouderlijk geloof op correcte wijze had verwoord. Kees Vreeken, een bekende Werkendammer, kwam niet verder dan 100 pagina’s. Zo’n schurende spiegel voor je neus betekent ongemak, denk ik. En mijn zoon vond het moreel verwerpelijk dat ze de vuile familiewas had buiten gehangen, ook de mooie was trouwens. Van de jury alleen maar woorden als fascinating, heartbreaking, sophisticated…

Heb aandacht voor de naaste en de aarde, dan de bijbelteksten, zou ik preken. Geen wonder dat het Altena College een rouwverwerkingsgroep heeft gevormd. De biblebelt moet nondeju dit boek tot zich nemen. Gaan we deze prijs met Marieke Lucas coronaproof vieren? Wordt vervolgd.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/hoofdpersoon-jas-heet-ook-in-het-engels-gewoon-jas~b0f6b791/

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/28/ik-heb-schrijven-nodig-om-overeind-te-blijven-a4010204

2 gedachten over “God woonde op zolder bij Marieke Lucas Rijneveld #InternationalBookerPrize

  1. Vanmiddag bracht Bookspot (sorry aan alle mooie lokale boekenwinkels) mijn exemplaar.

    Wel van dezelfde klei, maar met een andere achtergrond. Benieuwd.

    Knielen op een bed violen lijkt me (vaaglijk) tegen dezelfde thematiek aan te schuren en dat was al een prachtig boek.

    Ik vermoed dat ik me komend weekend eens opsluit in mijn hangmat, Woerkumer biertje bij de hand en lezen..

  2. Ik ga toch deze week maar even naar de lokale boekwinkel om een exemplaar te scoren.

    Ik heb het tot op heden zijdelings gevolgd, echter de drang om er kennis van te nemen (sommigen noemen dit nieuwsgierigheid) is opgewekt. Een innerlijke drang en/of behoefte moet je niet onderschatten en zeker niet onderdrukken.

    Mijn inmiddels overleden moeder, een oprecht christelijke vrouw waar ik veel van heb geleerd, zei tenslotte regelmatig tegen mij: “Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede!” en “Ga niet alleen door het leven die last is u te zwaar!”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.