De droom van politicus Roland van Vugt en de C van het CDA

Jan Nico Scholten, burgemeester van Andel-Giessen-Rijswijk, was de verwekker van het kindeke Altena, bij mijn weten. Roland van Vugt maakte een sprong van genot en richtte het CDJA en de Altena Droom op. Niemand geloofde hen. Jan Timmer, Aart Hak en Roland van Vugt gingen de boer op om 1 Altena te bepleiten. Niemand geloofde hen.

 Grote winnaar verkiezingen 2018 Roland van Vugt. Foto Piet Hartman

Roland van Vugt studeerde politicologie en schopte het tot raadslid van het CDA in Woudrichem. Zelfs fractievoorzitter. Van 1994 tot 2006. Hij was een integer bestuurder in tegenstelling tot het louche netwerk van wethouder Cees Ambachtsheer, altijd uit op macht, zei een PvdA-watcher tegen me. Toen burgemeester Joop Worrell over de schreef ging met zijn buitenhuis roddelde Altena als een juicekanaal. Roland van Vugt vertelde hem zakelijk dat hij maar beter kon opstappen, want anders…

Roland van Vugt verhuisde, het Woerkumse gekonkel beu, naar Provinciale Staten. Daar promootte hij zijn Altena Droom en nieuwbouw van het Biesboschmuseum. De provincie had tot dan het Land van Heusden en Altena links laten liggen. Niet mee te eggen noch te ploegen, zeiden ze in Den Bosch.

De oude mannen van Altena geloofden alleen maar in hun geldkist en zondags in God, niet in samenwerking, laat staan samengaan. Buitenstaander Shah Sheikkariem moest eraan te pas komen om een doorbraak te forceren. Herenboer en ex-minister Cees Veerman (tip van Roland) deed de rest. In 2019 ging de vlag uit bij de Altena-jeugd.

Roland van Vugt werd wethouder van milieu. Het landelijke CDA viel langzaam door de mand, want slaaf van de verwoestende Big Agro als de Rabobank, De Heus Veevoer, Bayer. De mens sterft liever uit dan hij koopkracht inlevert, schreef Arnon Grunberg.

Roland van Vugt zette zonder te jokken milieustapjes. Eerst zelf het goede voorbeeld geven en de gemeentegebouwen verduurzamen. Hij bepleitte het isoleren van huizen. Deed mijn zus ook. En energiezuinige koelkasten. En wormenhotels. En minder afval. Innovatieprijs voor circulair denken. De raad van Altena stemde tegen windmolens. Roland van Vugt drukte dat door bij de Regionale Energie Strategie. Zonnepanelen op daken en velden was het devies. Netwerkcongestie.

En zo schreed Roland van Vugt naar zijn afscheid. De man van de Altena Droom en van de stapjes. Die droom was buitengewoon. Stapjes zijn beter dan laf wegkijken of dubbele moraal. Altena houdt van boerenstapjes. Dat bleek wel tijdens de laatste verkiezingen. Het CDA Altena ging iets achteruit. Landelijk gezien stortte het CDA in met als opperfarizeeër Wopke Hoekstra.  

De vraag blijft waar de C van het CDA (en de SGP) eigenlijk voor staat, schreef columnist Jaap van Duijn in De Telegraaf. Zijn christelijke politici hoeder van Gods schepping? Ze zijn hard nodig. Practice What You Preach!  

Boekentip. Hannah Prins: Je bent jong en je wil wel wat toekomst.  

Eén gedachte over “De droom van politicus Roland van Vugt en de C van het CDA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.