HAK koploper landbouwtransitie

HAK betekent poldervoedsel, lekker eten, polderfood. Dat begon honderd jaar geleden met een kruidenierswinkeltje in Giessen. De bijbelvaste moeder & vader Hak en vele kinderen gingen de boer op. Na de oorlog Conservenfabriek Hak. Half Giessen schilde appels. De eerste appelmoes geweckt in een schuurke. Hak is Neerlands Glorie geworden, nationaal erfgoed. Overname door CSM, Heinz, NPM Capital. Sinds 2021 lid van de KDV Group, een Russische Unilever. Een schokje, die overname. Sinds 2022 verhuisd naar Flexway, dezelfde Russische meneer, een club van internationale foodbedrijven, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Nicole Freid zwaait 12 oktober 2023 met de eerste biologische rode bieten van de familie Straver. En ze smaken super, een 8. FOTO HAK

Timo Hoogeboom leidde Hak zo’n 10 jaar als een onbespoten Hak. Hij riep na rijp beraad dat Hak vanaf 2027 alleen nog maar biologisch voedsel levert. Dat betekent contracten met boeren in Altena, Zeeland en Flevoland. “Wij maken ons zorgen over het klimaat, de staat van de bodem en de waterkwaliteit. De toekomst van de landbouw is zonder kunstmest en chemicaliën om de bodem weerbaar te maken tegen extreem weer”, zo preekte hij oudtestamentisch. En zonder die goddeloze drijfmest/roundup niet te vergeten. Ik hoor de zieke bodem elke dag kermen.

Timo schoot ook uit de heup op de supers. “Supermarkten maken 40 procent winst. Dat is niet meer van deze tijd. Elke partij in de keten moet meebetalen om de boeren een goed inkomen te verschaffen.” Woedende boeren gaven gas en blokkeerden de snelweg. Ze blokkeerden distributiecentra van supermarkten. Dat willen de supergraaiers nooit meer meemaken.

Stormachtige uitspraken van Timo, maar uitvoeren is bijbelvers twee. En dat gaat met ingang van 1 september 2023 Nicole Freid doen, zijn rechterhand marketing en innovatie. Ze heeft geen last van de Russen, zei ze tegen me en wil de verkoop in Nederland, Duitsland en België vergroten. Van 1 weckpot naar 100 miljoen potten, 120 miljoen biopotten. Plus Hak Fresh. Een heidens karwei, want Nederlanders kopen gemakkelijker een auto van 20 mille, dan dat ze 20 cent meer voor gezond eten betalen. Waarom hou ik van Hak? Rentmeesterschap. Poldervoedsel. Wereldschotel. Met 220 werknemers. Succes Nicole! Ik verwacht dat je het beter doet dan Carola Schouten.

Laatste nieuws. Volgens een onderzoek van o.a. hoogleraar toxicologie Bas Bloem hebben boeren en tuinders door gebruik van pesticiden een grotere kans op parkinson en kanker. De Europese Unie komt met een richtlijn gezonde bodem. Die is blijkbaar behoorlijk giftig. Ultrabewerkt voedsel van de multinationals is het ergste. De Britse arts Chris van Tulleken schreef daarover het boek de Voedselfuik. Ik moest even aan visionair Timo denken.

Interview met Nicole Freid binnenkort te zien op Altena TV.

Boek bioloog Thomas Oudman: Uit de shit. Pleidooi voor meer boeren en minder vee.

Nooit, nooit, nooit gooi ik eten van HAK weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.