Hoe God verdween uit Altena en de PVV de grootste werd

Napels, veel doelloze Afrikanen op straat, veel politie. Ik wandelde door Pompeï. De door de Vesuvius 2000 jaar geleden bedolven stad. Na een jarenlange schoonmaakbeurt te bezoeken door toeristen. Kwam ik twee bijdehante Nederlandse vrouwen tegen. We raakten aan de praat over Nederland. In Somalië, Bangladesh of Argentinië is het veel erger, zei een dame en ze keek me bestraffend aan.

En toen moest aardschok Geert Wilders nog komen… Al een jaar of tien kijk ik naar de stijgende PVV-cijfers in Altena. Eerst kroop FvD omhoog, maar die clown bezweek door zijn eigen pesticiden. Wilders was aan een stille opmars bezig ten koste van de christelijke partijen, oftewel de slappe inspiratieloze hap. Kerken worden stilaan gesloten. Hoe God verdwijnt uit Altena…  

Ik las ergens dat de Tweede Kamer uit hoogopgeleiden bestaat. Niks van gemerkt. De Haagse elite. Het Haagse gedoe. Ben ik in beeld? Het spelen op de man. Dolksteek in de rug. Een hoogopgeleide mevrouw schreef in de NRC dat het gros van Nederland woest is over het onvermogen van de hoogopgeleiden om te besturen. Mevrouw, de multinationals trekken aan de touwtjes. Big Oil. Big Pharma. Big Agro. Tien jaar een lawine van leugens van Rutte. Marktwerking genoemd.

Niet de barmhartige vredesmissie van Jezus, maar de meedogenloze kreten van nedertrump Wilders passen heden ten dage beter bij Werkendam en Veen, bij Altena, bij de biblebelt. Groot geld. Groot huis. Grote auto. Spullen en status zijn in gevaar. PVV-stemmers zijn mensen die zich zorgen maken, geen racisten, zei Johan Remkes fijntjes. Afijn, Hank is de PVV-hoofdstad van Altena geworden. Protest tegen de woningnood. Protest dat een statushouder voorrang heeft. Protest tegen het wegpesten van boeren. Protest tegen het slopen van Zwarte Piet. Protest tegen zonnevelden. Protest tegen arbeidsmigranten. Protest tegen een hospice. Protest tegen het opruimen van Piet Hein. Protest tegen uitzicht. Protest tegen koeienstront. Protest tegen de hopeloze bureaucratie, zei Jan Pluim die een bouwaanvraag had ingediend en maanden, maanden niks hoorde. Eerst doet Altena moeilijk, dan Den Bosch, dan Den Haag, dan Brussel. Burgertje pesten. Het nagenoeg vastgelopen staatsbestel.

De geluiden in de polder, het maatschappelijk onbehagen, het PVV-protest. Zo zou Han van den Akker, een bekende Werkendammer, van Altenahove verhuizen naar een aangepast huis in Werkendam. Niet dus, ging naar een statushouder. Dat gonsde rond.

Professor Wim Voermans berichtte in Buitenhof dat zeker de helft van het verkiezingsprogramma van Wilders de prullenbak in moet. Het allerergste moet nog komen, schreef de oude Schopenhauer. Wie een probleem wil oplossen zal met zelfonderzoek moeten beginnen.

Volgens het Nederlands Dagblad van 19 december kan 8 op de 10 Nederlanders prima leven zonder Jezus en dat hij Gods zoon is gelooft bijna niemand meer.

   

2 gedachten over “Hoe God verdween uit Altena en de PVV de grootste werd

  1. Ondanks het gitzwarte beeld van een verzuipen in de regeljungle van een land met 17 miljoen ego’s denk ik dat de meeste mensen deugen. Jammer dat de fundering van vertrouwen in de Grote Schepper bij velen is weggeslagen. Wat je als individu wel kan doen is een lichtje proberen te zijn voor de mensen om je heen. Hopelijk werkt het geloof in het goede, soms tegen beter weten in, aanstekelijk om aan de slag te gaan en samen te werken aan een betere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.