Het goede nieuws is dat Andekeal uit Eritrea bij Van Ballegooijen Foods werkt

Wat is me van 2023 bijgebleven? 

Na de coronacrisis stond de A27 elke morgen om 8.00 uur weer vol en stil. Plus razend sluipverkeer. Hoezo gedragsverandering?

 Andekeal uit Eritrea is Nederlander geworden. Foto Piet Hartman

Dat er veel mensen met kanker zijn. En dat er veel mensen met kanker zijn overleden. De ene dag pijn in een knie… De week daarop bericht van de dokter dat je nog een maand hebt te leven… Eigenlijk niet gek met de dagelijks brakende Amercentrale en Chemours in de buurt. Wat slik ik allemaal gratis? PFAS, pesticiden en microplastics. Het drinkwater is niet meer te zuiveren… Ook al levert het maar 0,00001 graad op, we moeten beter ons best doen, om met weerprofeet Gerrit Hiemstra te spreken, en van Nederland een duurzaam landje maken. De grote vervuilers dicht. Wedden dat zoiets een verdienmodel wordt?  

Ik kreeg een tweet van een kennis die bij de VPRO werkt. In wat voor hysterisch landje leef ik, vroeg ze zich af. Ik antwoordde dat van de 21 dorpen in Altena alleen Vèèn tijdens de jaarwisseling hysterisch brandde. Elf auto’s in de fik. Beheersbaar, mompelde het gezag. Het valt me zwaar tegen dat de schade van deze traditie nog steeds niet op de daders wordt verhaald. Tien keer 50 mille schade is een half miljoen, rekening Altena. Typerend voor de tijdgeest van slap gelul en wegkijken. Niemand regeert… Geen wonder dat de PVV de grootste werd.

De supers klaagden steen en been dat ze bestolen worden door klanten. Grrrrrrrr, de supers bestelen de klanten al jaren, vooral de boeren. De nieuwe religie aandeelhouderskapitalisme verwoest gezinnen. Als de supers niet bereid zijn hun superwinst te halveren dan juich ik stelen in de supers toe. Maatschappelijk verantwoorde winst, afgodendienaars. De graaiers beroven de armoedzaaiers, zei Willy Wonka in de film.

In de Volkskrant las ik een interview met de biologische boer Roger Hallam, de bedenker van Extinction Rebellion. Hij zei dat het de elite geen zak interesseert als er een miljard mensen sterven van de hitte. De rebellen mogen van hem en mij steviger optreden. Wat doet rijkdom met een brein? Wegsluizen in plaats van delen.  

Gedragsverandering is duivels moeilijk, schreef Leon de Winter in De Telegraaf. Al die spotjes om te bezuinigen hebben niks geholpen. Totdat Poetin om de hoek kwam. Onder druk wordt het gedrag vloeibaar. Hij slaagde erin de westerse wegwerpmaatschappij een dreun te bezorgen. Gedragsverandering dus. Ik ben al 50 jaar bezig om mijn demonen te temmen en het lukt behoorlijk. Van een ingewikkeld vervelend mens ben ik tamelijk opgetogen geworden. En vrij sober gebleven. Ik kijk maar een uur per dag op stoorzender mobiel. Praat beter dan ooit met mijn kinderen. Aan te bevelen.  

Zolang wij westerlingen nog kobalt en lithium door kinderen in hopeloze Afrikaanse mijnen laten delven. Zolang boerenmultinationals ons voedseloverschot nog in Afrika dumpen. Zolang wij zeemanlapjes door kinderen in Bangladesh voor 3 euro per dag laten maken, noem ik de westerse beschaving een verschrikking.  

Het goede nieuws is dat ASML een re-use afdeling van 40 mannen en vrouwen heeft.

Het goede nieuws namens Vluchtelingenwerk Altena is dat Andekeal uit Eritrea al vijf jaar bij Van Ballegooijen Foods te Aalburg werkt. Vijf dagen als boteroperator van 7 tot 4. Ze zijn hartstikke blij met hem. Zijn vader was boer met 100 koeien en schapen. Dood door de droogte. Zijn drie kinderen zitten op het Dongemond College. Lof en prijs!

Het goede nieuws is dat gebedsgenezer Tom de Wal een religieus complex in Dussen laat bouwen. Laat uw boosheid en demonen daar uitdrijven en u wordt een fatsoenlijk en aimabel mens. De kerken lukt dat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.