De Grande Finale van topfokker Jan Kolff te Oudendijk

Een bijzonder kind. Dat is Jan Kolff. Zijn familiebedrijf heet JK Eder Holsteins. De ideale zoon blijkbaar van een boer uit Uppel en een boerin van de Oudendijk.

Ik hou van dorpsfeesten. Liefst in een tent. Ik bedoel: op het strand van Bloemendaal gaan ze vechten. In een tent in Altena lopen ze, na een vat bier, de polonaise. Dus toen ik van Jan Kolff hoorde dat de Grande Finale van JK Eder Holsteins op 17 juni zou zijn, was ik er als de kippen bij.

Jan Kolff nam het gemengde bedrijf van zijn vader over. Toen barstte de superheffing los. Jan Kolff zocht naar een oplossing. Hij ging zich toeleggen op de Holstein-fokkerij, een Amerikaans ras voor de melk. Had hij daar talent voor? Zoiets zit in de genen, vertrouwde hij me toe. Besturen en fokken. Hij werd Fokker van het Jaar in 2017. Zijn beste koe heet Carf Emeraude, Dutch Cow of the Year 2022. Een koe uit Oudendijk, geroemd in binnen- en buitenland.

Jan Kolff boert met zo’n 100 koeien inclusief jongvee op 40 hectare. Samen met zijn vrouw Caroline en drie volbloed dochters runt hij het bedrijf. De landbouwtransitie, gebrek aan opvolging en de noodzakelijke vernieuwing van de stalvloer deden hem besluiten te stoppen. Oudendijk telde 100 jaar geleden 34 boeren. Nu nog 1 boer. Deze boer heeft evenveel koeien als die 34.  

Een boer die stopt. Dat zou rumoer of huilie huilie moeten zijn. Niets van dat alles. Jan Kolff  (62) is always duidelijk, joviaal en goedgemutst. De veestapel ging online in de verkoop. Liefst 80 vrijwilligers zetten tenthotels op voor mens en dier. Nooit vertoond! Een weiland vol lichtgevende koninginnen. Nooit vertoond. Mensen en koeien gedroegen zich als fatsoenlijke beesten.    

De duurste koe bracht 9400 euro op. Embryopakketten ook een flinke duit. Liefhebbers uit Spanje, Frankrijk, Engeland en Ierland. Boegeroep, Oudendijks en Engels de boventoon.  

Ik kwam op het weiland, zonder opgefokt gedoe, een docente levensbeschouwing tegen. Ik vroeg haar hoe ze het leven zonder de superkoeien van Jan Kolff zag. Ze begon te snikken. Dat is het moderne Oudendijk. Inclusief het biologische Landgoed Kraaiveld.

Jan Kolff weet nog niet wat hij gaat doen. Altena besturen als VVD-raadslid. Dat is zeker en niet verkeerd.  

3 gedachten over “De Grande Finale van topfokker Jan Kolff te Oudendijk

 1. Hoi Piet,
  Het wordt tijd om een heel kritisch stuk te schrijven over onze buurgemeente Waalwijk.
  1 ) Windmolens
  2 ) pontveren
  Ze denken daar alleen maar aan zichzelf.

  Vr. Gr.
  Jaap Smits

 2. Dat klopt Jaap, wat betreft die windmolens geeft Waalwijk het GOEDE voorbeeld. Daar kan Altena nog veel van leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.