Ewout van Wijk worstelt met vergroenen en heeft 4 hectare nodig

Familiebedrijven zijn de kracht en trots van Altena. Vele families zijn creatief en werken zich te pletter. Sommige bedrijven hebben landelijke allure. Een van die bedrijven is de E. van Wijk Group. Opa Ewout van Wijk was keuterboer, zag meer brood in de fouragehandel en had 1 vrachtwagen nodig. Startplaats Genderen, 1948. Zoon Ad van Wijk ontpopte zich als een echte transporteur. “Een vogel die vliegt leeft”, zei hij tegen me en gooide de benzinetank regelmatig vol om naar het Oostblok te karren. Zoon Ewout ontsteeg Altena door de Erasmus Universiteit te bezoeken. Een jongen uit de klei met een zachte g, maar niet op z’n mondje gevallen. Hij studeerde tussen moslims en de wereld ging helemaal open. Het bedrijf verhuisde in 1998 naar de Rietdijk. In 2019 werd de derde generatie CEO van de als kool gegroeide E. van Wijk Group.

Altena Draait Door met Ewout van Wijk.

Ik sprak hem eind vorig jaar voor Altena TV. E. van Wijk Group heeft vestigingen in Giessen en Almelo, Polen, Oekraïne en Roemenië. Met 800 medewerkers en 350 DAF-trucks. De christelijke normen en waarden zijn onderweg niet verloren gegaan. “We hebben de plicht de aarde goed door te geven aan de volgende generatie”, zei de welbespraakte Ewout van Wijk tegen me. People Planet Profit en niet omgekeerd. In dat kader wilde hij 5000 zonnepanelen op de loodsen leggen, maar het net is vol. Een huisbatterij? Zou kunnen. Kwestie van rekenen.

Het grootste probleem betreft de vergrijzing. Ewout kan zo 10 tot 15 chauffeurs gebruiken. Oost-Europa haalt op dit moment chauffeurs uit India. Het bedrijf test e-trucks. Waterstof de toekomst.

Ewout van Wijk wil weer uitbreiden. Ziener vader Ad porde de gemeente Woudrichem al op. En zo ontstond de Rietdijk-Oost, een nieuw industrieterrein van 10 hectare. “We hebben 4 hectare nodig. Als we niet kunnen uitbreiden, dan moeten we vertrekken”, zei Ewout en het klonk dreigend. De Snack Connection wil 2 hectare. De rest in halve hectares. Een deeltje van de gemeenteraad morde al, want in een bepaling staat dat het héle terrein wordt opgedeeld in stukken van een halve hectare. Werkendam heeft 2600 meter kade nodig, berekende wethouder Tanis. Knappe jongen, die Tanis. Elk bedrijf 100 meter kade? Nou de rest nog. Tempo! 

Prettig gesprek met de dynamische transporteur Ewout van Wijk. Een bedrijf om U tegen te zeggen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.