De zegeningen van vijf jaar Altena en een paar wensen

De gemeente Altena bestaat vijf jaar. Ik kreeg een mooi boekske met wandel- en fietsroutes voor jong en oud. Op pad in Altena. Tijd voor een feestneus met gezang en dans. We hebben geen mestberg. En nee, we scheuren niet als zwakbegaafden van de A27 door de polder. De beste boerenkarnemelk van Nederland kunt u elke dag vinden op de Bloemplaathoeve!

Doop van zero-emissie werkschip JAN bij Hakkers op 2 maart. Algemeen- directeur Jan-Mark van Mastwijk, Lieneke Hakkers (weduwe van Jan Hakkers) en Noor Bergsma, 6e generatie. Foto Hakkers

Als fervent pleitbezorger van de fusiegemeente vond ik het tijd om naar goed bijbels gebruik onze zegeningen te tellen. Lies Schreuders van het Altena Nieuws mist het gemeentehuis van Aalburg. Dat kan ik begrijpen. Ze liep daar dagelijks naar binnen en werd als een prinses ontvangen. Koffietje Lies? Gebakje erbij? Dat is andere koek in het paleis aan de Alm, maar toch gezellig.

Tel uw zegeningen. De scholennieuwbouw in Altena noem ik een zegen. Elk dorp een nulopdemeter school. Eventueel met een buurthuis. Maar één op de drie leerlingen komt laaggeletterd van school. Ik herinner me dat Joop Worrell na de oorlog in Woerkum aan de slag ging als opbouwwerker en hij verstond niemand… Lieve meesters en juffen! De basisvakken dagelijks ouderwets stampen en opdreunen. Een uurtje tikkertje. Goed voor de doorbloeding van de hersenen. Wethouder Wendy, jaag al die enge types met labels en toetsgekte van ons eiland.

Altena was nog nooit zo rijk! We hebben liefst 1200 miljonairs, inclusief hun villa, cijfers CBS. Dat betekent 60 miljonairs per dorp… Laten de miljonairs projecten in hun eigen dorp sponsoren. Sommigen doen dat al, niet boos worden. Iedereen met de feestneus op. De gemeente hoeft niet alles te dokken. De enige verslaving die deugt is de geefverslaving, volgens de zelfverklaarde gebedsgenezer Tom de Wal. Amen! Tom de Wal is een zegen voor Altena. Waar in de gevestigde kerken de Heilige Geest op zijn laatste benen loopt, ruimt Tom de Wal de ene na de andere duivel op. Als er één zondaar zich bekeert juicht de hemel en ik ook.

Een grote zegen zijn tal van ondernemers. Ik noem in willekeurige volgorde: HAK en Nicole Bio Freid, Ewout HUB van Wijk, de Jifelineboys, Henk Eiwit Schouten Europe, Zero Emissie Hakkers, PT Creations, The Dutch Nightcrawlers, PixelFarming Robotics.

Onze ondernemers werken zo hard dat we meer bedrijventerreinen nodig hebben. Rietdijk-Oost van 10 hectare van start. Met een ecologische vluchtzone voor mens en dier. Jaap van Diggelen van Altenatuur mocht een uilenkast ophangen. Jaap toch, uilskuiken. Met een kluitje in het riet. Een circulair bedrijventerrein is de toekomst. Niks meer naar de vuilnishoop in Afrika of de verbrandingsoven Moerdijk of de oceaan. God bromt.

400 ambtenaren in het paleis aan de Alm. Klaas Knot van de Nederlandsche Bank zei argeloos dat we ambtenaren te kort komen om alle regels uit te voeren. Ik heb de indruk dat er steeds meer ambtenaren uit verveling problemen oplossen die niet bestaan. Dus protocollen, burgertje pesten. Wie zet de zeis in de polderregels? Klusje voor de man van de stevige uitspraken, Philip den Haan.  

Recht op uitzicht. Kolder! Ga naar Tom de Wal en ruim die duivel op. De bezwaarmakers van het hospice in Sleeuwijk mogen nooit in het hospice worden opgenomen. Nooit, never. Al zijn ze ziek in hun hoofd. Ze creperen maar buiten.

In Altena mogen we zonder vergunning een mantelzorgwoning op het erf of in de tuin bouwen. Dát is een goed besluit! Nooit meer drie jaar wachten op een vergunning. Een zegen voor alle senioren die thuis om hulp roepen.

Over de derde haven en de biesbosch een andere keer.

Tot zover mijn hooglied.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.